Dierenwelzijn

Roeselare: beestige stad

Uit onderzoeken blijkt dat Roeselare een stad van dierenliefhebbers is. Zo zijn er in Roeselare bijna 7.000 honden ingeschreven. Bijna 1 op 9 Roeselaarnaars heeft dus een hond, wat meer is dan het Vlaamse gemiddelde van 1 op 10. Ook het verenigingsleven weerspiegelt deze dierenliefde. Behalve de vele hondenclubs hebben de duivensport, het vinkenzetten en andere sporten die met dieren te maken hebben hun plaats in Roeselare.

De vele tentoonstellingen van en met dieren die jaarlijks plaatsvinden in Expo Roeselare tonen de blijvende interesse van allerhande dierenliefhebbers aan en de sterke aanwezigheid van landbouw in en rond Roeselare stimuleert het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek.

Naast KATHO biedt ook het Vrij Agro- en Biotechnisch instituut (VABI) specifieke opleidingen aan in de sectoren dierenzorg en land- en tuinbouw. Via INAGRO (het vroegere proefcentrum) wordt er in Beitem onderzoek gedaan naar een diervriendelijkere landbouw.

Het stadsbestuur probeert van haar kant ook een diervriendelijk beleid te voeren rond wilde en verwilderde dieren, o.a. via het zwerfkattenbeleid. Ook door het ondersteunen van de werking van dierenasiel het Blauwe Kruis proberen we een oplossing te bieden voor afstandsdieren.

Met de ondertekening van het charter voor lokale biodiversiteit helpt de stad ook de wilde dieren een handje. Onder andere via de jaarlijkse paddenoverzet  en het natuurvriendelijk inrichten van groenzones zetten we het diervriendelijk beleid verder.

Het Roeselaarse stadsbestuur wil een diervriendelijk beleid voeren. Met de overname en de heropstart van het dierenasiel 'het Blauwe Kruis Roeselare' eind 2008, het opstarten van een diervriendelijk beleid rond zwerfkatten in 2009, werden al de eerste stappen gezet.

In het Blauwe Kruis werd een samenwerking opgestart tussen het stadsbestuur, de richting dierenzorg van het VABI, de biohoeve Dedrie en de vrijwilligers van het Blauwe Kruis. Maar het asiel ontfermt zich nog altijd over verwaarloosde, achtergelaten of ongewenste dieren.

Om het aantal dieren dat door het asiel moet worden opgevangen en herplaatst te verminderen, richt het stadsbestuur zich nu op de dierenliefhebbers onder ons.

We stellen vast dat veel mensen vragen hebben over huisdieren. Dikwijls weten ze niet goed waar naartoe en een bezoek aan de dierenarts is soms een stap te ver.

Ook over registratie en vergunningen voor het houden en kweken van dieren is nog veel te weinig gekend. Registraties en het uitreiken van vergunningen of erkenningen kunnen door verschillende overheidsdiensten worden uitgevoerd.

Voor het houden of kweken van grote hoeveelheden huis- of neerhofdieren en zeker voor exotische dieren heb je soms een vergunning nodig. Informeer je goed bij de milieudienst en de website van de dienst dierenwelzijn van de federale overheid!

Door deze onwetendheid kunnen huisdieren (te) lastig, ziek of zelfs gevaarlijk worden voor hun baasjes. Veel van deze ongewenste of onhandelbare dieren moeten dan worden afgestaan. Dit willen we vermijden.

Daarom wordt via een samenwerking tussen stad Roeselare en het expertisecentrum dier-en-zorg van de KATHO campus Roeselare, Departement HIVB, een digitaal infopunt opgericht.

Op dit digitaal infopunt van de stad kan je terecht met eenvoudige, maar veel gestelde vragen over het houden en verzorgen van dieren, vergunningen en gezondheidsproblemen.

Huisdieren kat en hond   Huisdier Labrador retriever

Hoe werkt het infopunt huisdieren?

In de documenten onderaan de pagina vind je de meest gestelde vragen over huisdieren. De vragen werden gebundeld in 7 thema’s: opvoeding, gezondheid, voeding, voortplanting, preventie, raskeuze en wetgeving & vergunningen. 

Natuurlijk kunnen we niet alle vragen vooraf beantwoorden. Als je het antwoord op jouw vraag niet vindt, kan je je vraag via onderstaand formulier alsnog stellen.

Je vraag wordt dan overgemaakt aan de experten/dierenartsen van Katho. Zij engageren zich er toe om binnen de twee werkdagen een antwoord te geven. Eventueel zullen ze je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde diensten.

Je krijgt het antwoord via de milieudienst per e-mail terug.

Hou er wel rekening mee dat het infopunt huisdieren van de stad Roeselare en de KATHO een informatieve dienst is over de zorgen, rechten en plichten die volgen uit het houden van huisdieren. Het infopunt huisdieren kan geen vervanging zijn voor een consultatie bij een dierenarts! Als je huisdier ziektesymptomen of zeer vreemde gedragingen vertoont, is het altijd aangewezen om zo snel mogelijk een erkende dierenarts te raadplegen!

Daarnaast kan je ook terecht bij onderstaande instanties:

Veel gestelde vragen over het houden van dieren

Gezondheid.pdfGezondheid
Opvoeding.pdfOpvoeding
Preventie.pdfPreventie
Raskeuze.pdfRaskeuze
Voeding.pdfVoeding
Voortplanting.pdfVoortplanting
Wetgeving.pdfWetgeving, erkenningen en vergunningen


terug naar vorige terug naar boven deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten deze pagina doorsturen naar een vriend


  UiT kalender
UiT in Roeselare
April 2015
M D W D V Z Z
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Zelf een actitiveit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be

  Volg Stad Roeselare op
Volg Stad Roeselare
  Ieder zijn mening
Doe mee aan de poll
  Bruisende stad
Bruisende stad