Wat? Wie? Waar?

Wat?

Een verbintenis tot tenlasteneming (bijlage 3bis) is een document dat de dienst Bevolking, balie vreemdelingen aanmaakt indien een inwoner een vreemdeling wil uitnodigen voor een kort verblijf in België en deze zelf niet over voldoende bestaansmiddelen beschikt. Het gaat hier over een visumplichtige buitenlanders.

Wie?

Een verbintenis tot tenlasteneming kan enkel aangegaan worden door één natuurlijke persoon (= de garant) die over voldoende middelen beschikt en die de Belgische nationaliteit bezit of die gemachtigd of toegelaten is om voor onbepaalde duur in België te verblijven.

Waar?

Indien je je garant wil stellen voor een vreemdeling, moet je je begeven naar het gemeentebestuur waar je ingeschreven bent in de bevolkingsregisters om er een formulier van verbintenis tot tenlasteneming (bijlage 3bis) te verkrijgen. als inwoner van Roeselare kan je hiervoor terecht bij de Dienst bevolking, balie vreemdelingen. De bijlage 3bis kan je ook hier terugvinden. 

Hoe verloopt de procedure?

Je biedt je aan op de dienst Bevolking, balie vreemdelingen met de nodige identiteitsgegevens van de persoon die wordt uitgenodigd om vult het formulier aan. De gemeenteambtenaar legaliseert de handtekening van de garant op het formulier.

De garant dient de verbintenis tot tenlasteneming (origineel exemplaar) naar de visumaanvrager op te sturen, samen met de bewijzen van identiteit en voldoende bestaansmiddelen (vb. loonfiches van de laatste 3 maanden). De uitgenodigde vreemdeling beschikt over een termijn van zes maanden na de datum van legalisatie van de verbintenis tot tenlasteneming, om zich hiermee te begeven naar de bevoegde Belgische diplomatieke of consulaire post om er een visumaanvraag in te dienen. De bevoegde Belgische diplomatieke of consulaire post zal zo nodig in samenwerking met de Dienst vreemdelingenzaken, de voorgelegde stukken en de solvabiliteit van de garant evalueren.

Bij afgifte van een visum wordt het origineel exemplaar van de tenlasteneming terug aan de visumaanvrager overhandigd, aangezien deze dit document eventueel moet kunnen voorleggen als bewijs van voldoende bestaansmiddelen bij het binnenkomen van het Schengengrondgebied.terug naar vorige terug naar boven deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten deze pagina doorsturen naar een vriend


  UiT kalender
UiT in Roeselare
April 2015
M D W D V Z Z
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Zelf een actitiveit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be

  Volg Stad Roeselare op
Volg Stad Roeselare
  Ieder zijn mening
Doe mee aan de poll
  Bruisende stad
Bruisende stad