Afval van gezinnen en bedrijven

Zowel bedrijven, gezinnen, scholen als andere instellingen zorgen voor afval. Vanuit het beleid bekijken we gezinnen op een andere manier dan bedrijven of scholen.
Een gezin produceert natuurlijk afval. Het ene natuurlijk al wat meer dan het andere.
Bedrijven en grote instellingen produceren afval vanuit hun bedrijfsdoelstellingen, commercieel of anders. Voor iedere kilogram afval die ze produceren wordt een product gemaakt of een dienst geleverd. Deze producten of diensten leveren inkomsten op en we kunnen die kilogram afval dus niet op dezelfde manier bekijken als bijvoorbeeld een kilogram yoghurtpotjes die thuis in uw restafvalzak terechtkomen.

Bij een grote fabriek waar enkel metalen profielen of meubels of een tastbaar product naar buiten gaat is dit overduidelijk. Voor één ton auto’s, zou er bijvoorbeeld een halve ton schroot- en plasticafval naar buiten kunnen gaan. Dat kan gemakkelijk in de boekhouding worden meegerekend en soms zijn die ‘afvalproducten’ zelfs nog verkoopbaar of herbruikbaar in het eigen proces. Metaal, hout, papier of plastics kunnen op de recyclagemarkt nog een bepaalde waarde hebben. De industriële sector heeft daarover duidelijke afspraken met de Vlaamse Overheid en werkt via een hele reeks overkoepelende organisaties zodat de hele bedrijfssector dezelfde spelregels volgt. Op die manier kan er geen concurrentievervalsing zijn.

Moeilijker wordt het als een bedrijf afval produceert dat gelijkaardig is aan ons huishoudelijk afval. Kantoren, winkels en vooral kleine zelfstandigen zitten soms in deze grijze zone. Bij een zelfstandige die vanuit zijn privéwoning werkt bijvoorbeeld, is het moeilijk om uit te maken wat er nu van het gezin komt en wat er vanuit zijn of haar ‘commerce’ komt.
Daarom werden een aantal tolerantie- en andere mechanismen ingebouwd om deze twijfelgevallen op te vangen.

Afval kost geld!

In ieder geval is het de bedoeling om het produceren van afval te ontmoedigen. Daarom zijn er financiële gevolgen aan afval verbonden.
Meestal wordt het afval goedkoper naarmate je hoger op de Ladder van Lansink zit:
  • Voorkomen: geen afval is zeker het goedkoopste. Het moet niet bewerkt, verbrand of gestort worden en we moeten het niet van punt a naar punt b vervoeren.

  • Hergebruiken: een afvalstof die je onmiddellijk kan hergebruiken heeft een zekere reële waarde (dit is wat de tweedehandswinkels zoals de Kringwinkel doen).

  • Recycleren: afval dat je op een andere manier kan hergebruiken heeft ook een zekere waarde. Meestal is die iets minder, want er moeten een aantal bewerkingen op gebeuren vooraleer je het kan hergebruiken. Denken we bijvoorbeeld aan hersmelten van staal of het breken van beton en steenpuin voor wegfundering.
  • Verbranden: afval dat niet kan hergebruikt worden, maar wel brandbaar is, kan verbrand worden. Dit levert een hoeveelheid energie op in de vorm van warmte en elektriciteit. Omdat de verbrandingsinstallaties zeer dure en hoogtechnologische ovens zijn en afval natuurlijk niet zoveel energie bevat als primaire (en meestal fossiele) energiebronnen zoals gas of stookolie, is verbranden een zeer dure zaak.

  • Storten: met sommige afvalstoffen kunnen we echt niks aanvangen als ze opgebruikt zijn. Zaken zoals porselein, gips en asbest zijn totaal onbruikbaar als ze stuk zijn. Dan zit er niets anders op dan ze te storten op een vergunde stortplaats. Stortplaatsen kunnen alleen maar een vergunning krijgen van de Vlaamse overheid als ze absolute zekerheid kunnen bieden dat geen gevaarlijke stoffen in het grondwater of de bodem kunnen terechtkomen. Ze moeten bijvoorbeeld ook een verzekering afsluiten waarmee ze kunnen garanderen dat zelfs tientallen jaren ná het vullen en afdekken van het stort, er geld beschikbaar is om onverwachte problemen op te lossen. Omdat de bedrijven die de stortplaatsen beheren zoveel garanties moeten geven aan de maatschappij, is storten van afval de duurste manier van afvalverwerking.
    Daarom zijn de afvalstoffen die gestort mogen worden ook de duurste om vanaf te geraken.
Op de volgende pagina's proberen we je verder uit te leggen wat de verschillende mogelijkheden zijn rond huisvuil, containerparken, glasbollen en andere.
Huisvuil


terug naar vorige terug naar boven deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten deze pagina doorsturen naar een vriend


  UiT kalender
UiT in Roeselare
April 2015
M D W D V Z Z
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Zelf een actitiveit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be

  Volg Stad Roeselare op
Volg Stad Roeselare
  Ieder zijn mening
Doe mee aan de poll
  Bruisende stad
Bruisende stad