Gezinnen

Voor gezinnen is er de huis-aan-huis-ophaling ‘de vuilkar’ van PMD, Papier en Karton en Restafval en natuurlijk de recyclageparken.
Het organiseren van deze ophaling kost het stadsbestuur behoorlijk wat geld. De ophaalronde op zich betalen we met de ‘directe belasting op het weghalen van huisvuil’ of de huisvuilbelasting.
Vanaf 1 maart 2014 worden er nieuwe tarieven en restafvalzakken in gebruik genomen. Neem een kijkje op de website van afvalintercommunale MIROM.

De huis-aan-huis ophaling

Waar en wanneer?

De ophaling van PMD, papier en karton en restafval gebeurt huis-aan-huis. Wekelijks voor restafval, tweewekelijks voor PMD en maandelijks voor papier en karton.

Op de ophaalkalender vind je terug wanneer welke ophaling gebeurt.

Je krijgt ze normaal in het begin van het jaar in de brievenbus. Ze is ook te verkrijgen in het infocentrum, de balie van het stadhuis of op de milieudienst.
Op de website van MIROM kan je ook een online ophaalkalender terugvinden, waarmee je gemakkelijk kan opzoeken wanneer ze wat komen ophalen bij jou in de straat.

Hoe en wat buitenzetten?

Voor alle afval dat huis-aan-huis wordt opgehaald, gelden volgende regels:

 • Enkel aan de straatkant voor je eigen deur zetten. Als de vuilniswagen niet tot aan je voordeur kan komen, dan plaats je het op de hoek van de dichtsbijzijnde straat waar er wel ophaling is. Meer informatie over de bediende straten bij de milieudienst.

 • Tussen 18 u. de avond vóór de ophaling en 5 u. ’s morgens de dag zelf buitenplaatsen. Het is niet omdat de vrachtwagen normaal om 10 u. langskomt, dat ze dat gegarandeerd iedere week zal doen. De firma die de ophaling doet, kan beslissen om de rondes om te draaien, waardoor ze heel vroeg of heel laat kan langskomen op dezelfde dag.

 • er mag nooit gevaarlijk afval in het huisvuil zitten. Dus geen verven, vernissen, radioactieve stoffen, batterijen, olie, cement, asbest, …

PMD of plastic flacons, metalen verpakkingen en drankkartons
Voor pmd in de blauwe zak zijn er veel misverstanden over wat er nu juist mag inzitten. Een blauwe zak die blijft staan met een rode sticker is meestal het gevolg.
In alle gevallen gaat het over verpakking van voeding en niet gevaarlijke cosmetica. Ook verpakkingen die een inhoud hebben groter dan 8 liter mag niet. Want dat zijn eigenlijk industriële verpakkingen.
Het recyclagebedrijf laat enkel bepaalde verpakkingen toe in de blauwe zak, omdat juist deze gemakkelijk te sorteren en te recycleren zijn. Andere materialen kunnen het proces bemoeilijken en de kostprijs van de recyclage verhogen.
Meer info over wat er wel of niet in de pmd-zak mag en waarom, vind je terug op de website van MIROM, Fost Plus of bij de milieudienst.


Papier en karton
Papier en karton wordt meestal goed gesorteerd. Papier en karton kan gemakkelijk gerecycleerd worden en bespaart op het kappen van bomen.
Toch zijn er enkele misverstanden over wat er nu papier is en wat niet. Volgende zaken zijn geen recycleerbaar papier en horen in de restafvalzak:

 • broodzakken
 • bakpapier
 • geplastificeerd papier
 • behangpapier
 • plastiekfolie

Meer info over wat er wel of niet papier en karton is en waarom, vind je terug op de website van MIROM, Fost Plus of bij de milieudienst.


Restafaval
In de restafval zak moet logisch gezien enkel de rest van het afval. Dus alles wat je niet op een andere manier kwijt kan.
Een grote restafvalzak van 60liter mag maximaal 15 kg wegen. Je mag er ook geen materiaal van buiten aan binden, dat is afval waar je eigenlijk niet voor betaalt en is dus oneerlijk tegenover mensen die wel correct betalen.
Je mag in de restafvalzak geen scherpe, giftige of recycleerbare materialen steken!

Indien je problemen ondervindt met de stevigheid van je restafvalzak, neem dan eerst een kijkje op de website van mirom waar je de verkooppunten, de richtlijnen voor het correct sluiten van de zak en een klachtenmeldpunt vind.

Om de hoeveelheid afval te helpen beperken, voeren het stadsbestuur, MIROM en de provincie West-Vlaanderen heel wat preventieve acties. Afval dat je niet hebt, moet je ook niet kwijt.
Voor een deel van deze acties zijn er ook subsidies te verkrijgen.
Neem voor meer info eens een kijkje in de rubrieken activiteiten, subsidies en afval voorkomen.


Groot huisvuil
Vroeger werd grof huisvuil halfjaarlijks opgehaald. Omdat de Vlaamse overheid de regels voor het ophalen van grof vuil wijzigde, zou het volhouden van dit systeem voor de gemeenten onbetaalbaar zijn geworden. Tenslotte werd dit systeem ook betaald door de belastingbetaler.
Daarom werd in heel de MIROM-zone beslist om over te schakelen naar een systeem op afroep.
Je hebt dus een aantal keuzes voor groot huisvuil:

 • Kijk eerst na of het wel groot huisvuil is. Stukken die in je restafvalzak kunnen zijn geen groot huisvuil, maar gewoon restafval.

 • Is het nog bruikbaar op de tweedehandsmarkt? Breng het dan naar de Kringwinkel of vraag eens bij familie of kennissen of er iemand die zetel of tafel nog kan gebruiken.

 • Breng het zelf naar het recyclagepark. Je kan nog steeds gratis en voor niets terecht op de recyclageparken met grof huisvuil. Probeer wel zoveel mogelijk de fracties zoals hout, metaal en textiel gescheiden te houden.

 • Maak gebruik van de ophaaldienst op afroep. Tegen een kleine vergoeding wordt je groot huisvuil thuis afgehaald. De vergoeding is afhankelijk van hoeveel en wat je juist buiten plaatst.
  Neem hiervoor een kijkje op de website van MIROM voor de juiste afspraken en de kostprijs van de verschillende stukken.Voor sommige stukken zoals elektrische en elektronische toestellen is dit gratis. Er wordt dan wel een administratieve kost aangerekend.
20091030110242.jpg   20091030110326.jpg

Tuinafval

Eerst voorkomen!
De gemeenten die in het werkingsgebied van MIROM liggen, zitten in een ‘groenregio’. Dit betekent dat het de bedoeling is dat tuinafval zoveel mogelijk thuis verwerkt wordt. Met een doordachte aanleg en onderhoud van de tuin, gecombineerd met thuiscomposteren en een creatief gebruik van snoeiafval, kan je je al heel wat ritten naar het recyclagepark besparen.
Om de mensen hierin te ondersteunen, zijn er heel wat acties die de stad onderneemt. Neem voor meer informatie eens een kijkje bij de rubriek Hoe afval voorkomen?

Als je toch tuinafval kwijt moet, zijn er drie mogelijke manieren:
 • het recyclagepark
  Als inwoner van Roeselare kan je met je tuinafval uit eigen tuin gratis terecht op de recyclageparken van Roeselare of Rumbeke.
  Iets verder op deze pagina vind je meer info over de recyclageparken
 • de ophaalsystemen van MIROM

Stook je tuinafval niet op!
Tuinafval opstoken is niet alleen zeer ongezond, maar in 99% van de gevallen verboden en dus strafbaar!
Voor meer informatie kan je kijken in de rubriek Hinder.

Het recyclagepark

Het containerpark is geen stort maar een recyclagepark. Enkel afval dat gesorteerd is, kan op een eenvoudige (en dus goedkope) manier worden verwerkt door de verschillende verwerkers. Daarom noemen we deze niet meer containerparken, maar recyclageparken.

In Roeselare zijn er twee recyclageparken:
Recyclagepark Roeselare: Oostnieuwkerksesteenweg 121, 051 26 03 51
Recyclagepark Rumbeke: Koolzaadstraat 10, 051 24 93 54

Openingsuren recyclageparken

De sluitingsdagen van de recyclageparken zijn in het rood aangeduid op de ophaalkalender.

Volgende zaken kan je naar het recyclagepark brengen: papier, karton, PMD-afval (in blauwe zakken), glas (flessen), vlak glas (spiegels, ruiten), groenafval, snoeihout, houtafval, klein gevaarlijk afval (gebruik milieubox), bouwafval, oude metalen, afgedankte elektrisch en elektronische toestellen, piepschuim (isomo), frituurolie, motorolie, asbesthoudend afval, batterijen, toners en cartridges, injectienaalden (in naaldcontainers aanbrengen!!), TL-lampen, oude kledij, plastieken bloempotten, harde plastics, groot huisvuil.

Wat kan je niet brengen naar het recyclagepark?

Op het recyclagepark wordt er verwacht dat je andere bezoekers niet in gevaar brengt, rij dus niet te snel en let goed op. Luister ook altijd naar wat de parkwachter te vertellen heeft over het afval dat je aanbrengt. Zij weten in welke container het moet. Je moet hun richtlijnen rond sorteren op de recyclageparken volgen.

Glasbollen

Overal in Roeselare staan er glasbollen verspreid. Er is ongeveer één glasbol per 1.000 inwoners.
Je kan er terecht met alle gekleurde flessen en bokalen. Steek er wel geen porselein, aardewerk of pyrex in. Deze zorgen voor grote problemen bij het hersmelten van glas en doen de kosten van het afval terug stijgen.
De omgeving van een glasbol is ook geen stort. Neem kartonnen dozen, doppen en kurken terug mee naar huis. Ook frietvet, vensters, spiegels en ander afval hoort niet thuis aan een glasbol. Je kan er gratis mee terecht op de recyclageparken.

Als er herhaaldelijk afval wordt gedumpt rond glasbollen zal het stadsbestuur de glasbol laten wegnemen.
Omwille van lawaaihinder vragen we je ook om geen glas in de glasbollen te gooien na 20.00u ’s avonds en vóór 8u00 ’s morgens.
20091030110437.jpg   20091030110525.jpg


terug naar vorige terug naar boven deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten deze pagina doorsturen naar een vriend


  UiT kalender
UiT in Roeselare
April 2015
M D W D V Z Z
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Zelf een actitiveit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be

  Volg Stad Roeselare op
Volg Stad Roeselare
  Ieder zijn mening
Doe mee aan de poll
  Bruisende stad
Bruisende stad