Bevrijdingsconcert

De Poolse concertorganist Przemyslaw Kapitula uit Warschau brengt een gevarieerd programma met o.a. ook Poolse muziek, naast werken van Bach. Tijdens dit orgelspel wordt een authentieke film afgespeeld van Roeselare tijdens de bevrijding, eerst zien we het Duitse leger wegtrekken uit de stad gevolgd door de Polen die Roeselare binnentrekken. Bepaalde gedeelten van deze filmbeelden zijn nooit eerder getoond in het openbaar. Als inleiding van het concert brengt het Koninklijk Sint-Jozelfskoor o.l.v. Michiel Goderis enkele sfeervolle Poolse volks- en patriottische liederen.

Schepen Dirk Lievens schetst de historische betekenis van de Roeselaarse verzetsheldin Simonne Brugghe. Dankzij haar inlichtingen kregen Poolse Militairen belangrijke infomatie in handen om de stad te heroveren zonder al te veel schade aan de stad te moeten aanrichten.

Vervolgens brengen de Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare o.l.v. hun voorzitter ere-schepen Geert Messiaen hulde aan alle slachtoffers en aan de bevrijders. Daarna volgt de uitvoering op het orgel van de nationale hymnes van Polen en van België door stadsorganist Eric Hallein.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Sint-Michielskerk
Sint-Michielsplein 1, 8800 Roeselare
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Stad Roeselare
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Contact
visit@roeselare.be
Telefoonnummer: 051 26 96 00
Trefwoorden
visitroeselare
Links
x
Kan ik je helpen?