Jan De Deken over 'Melk, honing, kerosine: Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld'

Thema: Samenleving

Hij was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in Ayahuasca ceremonies, vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.


Onderweg vroeg Jan De Deken aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen in conflictgebieden zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? En betekent die vrijheid voor een Afrikaan bezuiden de Sahara wel hetzelfde als voor een Europeaan? Klopt het beeld van de arme, maar gelukkige Afrikaan? Met een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet standhouden in andere culturen.


Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen, waaronder Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, China, Bulgarije, Uruguay, Haïti en de Verenigde Staten. Zijn reportages verschenen onder andere op Canvas, in Knack, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Trouw, De Standaard en De Morgen. De Deken is oprichter van The Polar Project, het eerste Nederlandstalig multimediaal magazine over klimaatopwarming.

Waar
ARhus
De Munt 8, 8800 Roeselare
Wanneer
17/12 at 14:00
Organisatie
Kenniscentrum ARhus
Prijs
gratis Basistarief: 0,00 €
Reservatie
www.eventbrite.be/e/tickets-donald-tr...
Contact
info@arhus.be
Telefoonnummer: 051 69 18 00
Thema
  • Samenleving
Trefwoorden
geluk, wereldreizen, Coronaproof, bevestigd2020, ARhusRSL, online lezing, reisbeschrijvingen, online
Links
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?