Polyfonie

Thema: Klassieke muziek
Polyfonie betekent meerdere melodieën en stemmen tegelijkertijd door elkaar laten klinken waarbij de galm in een kerk kippenvel bezorgt. Er werd gekozen voor Officium Defunctorum van Tomas Luis de Victoria, een meerstemmig topwerk uit de Spaanse renaissance. Speciaal voor de dood van Maria van Oostenrijk, dochter van keizer Karel V en Isabella van Portugal, componeerde Tomás Luis de Victoria (1548-1613) in 1603 dit indrukwekkend meesterwerk. Het inherente drama van dit meeslepende dodenofficie doet ook 400 jaar na datum een mens naar adem happen van bij de eerste aanhef. Geen passender moment van het jaar om dit topwerk uit de renaissance live mee te maken dan de dagen rond Allerzielen en Allerheiligen.

Koor El Grillo o.l.v. Inge Bollaert (22 zangers)
Het repertoire van El Grillo omvat bovenal profane en religieuze polyfonie uit de renaissance. Centraal hierin staan de werken van bekende en minder bekende Vlaamse polyfonisten uit de zestiende eeuw, met een speciale voorkeur voor figuren als Josquin Desprez, Jacob Obrecht en Orlandus Lassus. Anderzijds vormt het Engelse repertoire van Tudor-componisten als Thomas Tallis, Robert White of William Byrd een belangrijk focuspunt.
De samenwerking met musici als Marnix De Cat, Erik Van Nevel, Guy Penson, Marcel Ponseele, il Gardellino, het Flanders Recorder Quartet, Aquil’Altera, La Caccia en het Ensemble Rafik El Maay heeft El Grillo in staat gesteld zijn grenzen te verleggen en heeft er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat een heel gevarieerd publiek kon worden bereikt, bestaande uit zowel vrienden en sympathisanten als doorgewinterde melomanen.
El Grillo ligt ook aan de basis van de Gentse polyfoniedagen 'Meerstemmig Gent'.
Dit concert is het laatste in de reeks jubileumconcerten n.a.v. het 10-jarig bestaan van cultuurwerking 'Oekene Inviteert'
Info & boeking: www.oekeneNV.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Sint-Michielskerk Roeselare
St-Michielsplein 1, 8800 Roeselare
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
'Oekene Inviteert'/concept 'OekeneNV' org. & t.v.v. vzw Collectief 'De LINK'
Prijs
€ 18,0 Basistarief: 18,00 €; Incl. receptie: 18,00 €; min. 25 j. & vrijetijdspas: 9,00 €
Reservatie
oekeneNV@live.be
www.oekeneNV.be
Telefoonnummer: 0475239801
Thema
  • Klassieke muziek
Trefwoorden
Koor
x
Kan ik je helpen?