Symmetrie in de wiskunde

Thema: Wetenschap
Galilei omschreef wiskunde ooit als de taal waarin het boek van de natuur geschreven is. Weinigen beseffen echter dat dit een levende taal is: elke dag wordt door de onderzoeksgemeenschap van wiskundigen zo’n honderdtal artikels gepubliceerd waarin nieuwe inzichten in de wiskunde worden beschreven. In deze lezing zullen we bijzondere aandacht besteden aan symmetrie, één van de concepten die sinds jaar en dag een leidraad is geweest binnen het wiskundig onderzoek, maar welke nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven heeft. Heel wat aspecten van de fundamentele fysica kunnen conceptueel aan de hand van symmetrie verklaard worden. Dit geldt zowel voor het domein van de kwantummechanica, welke de allerkleinste subatomische deeltjes beschrijft als voor het domein van de kosmologie, die de globale structuur en oorsprong van het universum onderzoekt.
Professor Kenny De Commer (°1983) studeerde wiskunde aan de KU Leuven, waar hij in 2009 een doctoraat behaalde. Na postdoctorale aanstellingen in Italië en Frankrijk, werd hij in 2013 professor aan het wiskundedepartement van de Vrije Universiteit Brussel. Hij specialiseert zich in het domein van de operator algebra’s en de kwantumgroepen.
Professor De Commer slaagt er in met behulp van een slidepresentatie dit onderzoeksdomein op een begrijpelijke en boeiende manier aan een ruim publiek over te brengen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
CM Zaal
Mandellaan 79, 8800 Roeselare
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Davidsfonds Roeselare
Prijs
€ 6,0 Basistarief: 6,00 €; niet leden: 8,00 €; VTP: 4,00 €
Contact
erik.huyghe@telenet.be
Thema
  • Wetenschap
Links
x
Kan ik je helpen?