Vorming 'Streekverkenner in 't West-Vlaamse hart'

Thema: Milieu en natuur
* Wat is '?een streekverkenner' ? *

Je bent zot van natuur en je bent graag buiten.
Het lukt je wel eens om je vrij te maken tijdens de week of in het weekend.
Je ziet het zitten om een groep kinderen op sleeptouw te nemen.
Dan zit er misschien wel een 'streekverkenner' in je.

Steeds meer kiezen leerkrachten er voor om ook buiten de klasmuren aan de slag te gaan. En gelukkig maar! Ze trekken er op uit en ontdekken de eigen streek met een veldwerkkoffer. Streekverkenners ondersteunen maar al te graag deze aanpak en helpen de kinderen om enthousiast en interactief de natuur en het landschap te beleven en te leren kennen. De Provincie en het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart willen de groep streekverkenners voortdurend uitbreiden en organiseren daarom regelmatig een vormingsreeks 'streekverkenner'.
?

* Wie kan streekverkenner worden ? *

De groep streekverkenners van het West-Vlaamse hart is een bont en gevarieerd gezelschap.
Maar enkele eigenschappen hebben onze streekverkenners gemeen:
- verkennen enthousiast de streek
- kunnen groepen (kinderen) op sleeptouw nemen
- een boontje voor groen(e plekjes)
- nooit te oud om te leren
- liever buiten dan binnen
- graag tussen de mensen
- bij de rijpere jeugd of jeugdig rijp
Voel je het al kriebelen - zeker welkom !
?

* Hoe word je een streekverkenner ? *

Om streekverkenner te worden volstaat het een korte basisvorming van 6 modules te volgen (o.a. EHBO, begeleiden van groepen, werkvormen, ...). Daarna kies je zelf met welke veldwerkkoffers je in de regio aan de slag wil (o.a. boskoffer, kabouterpad, landschapskoffer, ...).
Voor je zelf met een klasgroep op pad gaat, krijg je voldoende kans om aan te sluiten bij andere streekverkenners om veldwerkervaring op te doen. Daarna kan je aan de slag als vrijwilliger en vergoedt de dienst Natuur- en Milieueducatie van de provincie West-Vlaanderen je onkosten.

Een nieuwe basisvorming is gepland in het voorjaar van 2017. De focus ligt op de actieve beleving van landschap en bos in de regio. De praktijkgerichte en theoretische vormingsmomenten gaan door in het Streekhuis Midden-West-Vlaanderen, Spanjestraat 141 Roeselare.

Wil je wat extra uitleg of wens je in te schrijven, dan kan je steeds terecht bij wim.devarrewaere@west-vlaanderen.be (050 40 32 82).
?

* Waar kan je als streekverkenner aan de slag ? *

?Het werkingsgebied van de streekverkenners is het West-Vlaamse hart. Op schooldagen tijdens het voor- en najaar begeleiden streekverkenners vooral klasgroepen in groene parels, liefst in de directe schoolomgeving (bv. Sterrebos, Baliekouter, Wallemote-Wolvenhof, 't Veld, Bergmolenbos, 't Rhodesgoed, Moerasbos, Vijverbos, Meikensbossen, Huwynsbossen, ...). In het weekend vind je streekverkenners vaak actief in een Explotheek van het West-Vlaamse hart. Tijdens zoom@regio nemen ze de begeleiding van de BEE-momenten voor hun rekening.
?

De vorming 'Streekverkenner in 't West-Vlaamse hart' is een verkort traject binnen de brede cursus 'Natuurgids Mandelstreke' die start op 2 februari (info via https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurgids-mandelstreke-18090 ). Deze cursus is een samenwerking tussen provincie West-Vlaanderen (dienst NME), Natuurpunt CVN, Stad-Land-schap 't West-Vlaamse hart, Natuurpunt De Buizerd, Natuurpunt Houtland, Natuurpunt Mandelstreke, Natuurpunt Groot-Staden en vzw Bushcraft West.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Streekhuis Midden-West-Vlaanderen
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
stad-land-schap 't West-Vlaamse hart
Prijs
€ 56,0 Basisprijs: € 56; per halve dag: € 8
Reservatie
wim.devarrewaere@west-vlaanderen.be
www.westvlaamsehart.be/cursus-streekv...
Contact
Telefoonnummer: 050 40 32 82
Thema
  • Milieu en natuur
Trefwoorden
bos, staden, tielt, natuur, milieu, Roeselare, Meulebeke, Ingelmunster, Oostrozebeke, Izegem, lichtervelde, landschap, basisonderwijs, regio, vrijwilliger, wielsbeke, ledegem, hooglede, moorslede, ruiselede, begeleider, Ardooie, Wingene, pittem, dentergem, NME
Links