Winterse biodiversiteit in Oost-Vlaamse stadsnatuur

Met dank aan de natuurbeschermers van het eerste uur zijn er dichtbij de centrumsteden Lokeren en Gent grote stukken natte natuur bewaard gebleven, respectievelijk langs de Durme en de Leie.
 
Het reservaat Groot Molsbroek bevat de deelgebieden Molsbroek (75,6 ha), Hagemeersen (8,3 ha), Molsbergen (8,9 ha) en Hamputten (27,2 ha). Rond een rivierduin (waar vind je dat nog?) kromt zich een uitgestrekte moerasvlakte met vochtige graslanden, rietvelden en elzenbroeken. Van dit alles kan je optimaal genieten vanop de wandel- en fietsdijk. 
 
Sinds enkele jaren kun je er ook knaagsporen van de bever ontdekken, het grootste knaagdier van Europa. Deze heeft zijn burcht gemaakt in de Hamputten, een voormalig zandwinningsgebied.
 
De Bourgoyen-Ossemeersen, 230 ha groot, is van internationaal belang als ‘wetland’ voor de overwintering van watervogels. Centraal in het gebied ligt een donk, een zandheuvel in nat gebied, met daarop de historische hoeve Valkenhuis. Die fungeert nu als beheerboerderij. 
 
Een van de belangrijkste beheermaatregelen in dit gebied is de regeling van de waterhuishouding. Vanaf half oktober wordt het regenwater opgehouden, waardoor het gebied langdurig overstroomt. Op die manier worden de vroegere overstromingen van de Leie nagebootst. Dat maakt van De Bourgoyen een belangrijk overwinteringsgebied voor krakeend, pijlstaart, slobeend, smient, wintertaling en kemphaan.
 
Afspraak om 8.30 u. op de parking bij het kruispunt Lindenstraat / Meiboomlaan in Roeselare voor carpooling (€ 0,05/km), om 9.30 u. bij 'Bezoekerscentrum Molsbroek', Molsbergenstraat 1 in Lokeren of om 14 u. bij ‘Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen’, Driepikkelstraat 32 in Gent. 
Waar
carpoolplek NP Mandelstreke
kruispunt Lindenstraat-Meiboomlaan , 8800 Beveren
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Natuurpunt Mandelstreke
Contact
philippe.deprez@telenet.be
Telefoonnummer: 0499/722.224
Trefwoorden
erkend SCVW, Natuurpunt, natuurbeleving, landschap
Links
x
Kan ik je helpen?