Coronamaatregelen: wat mag wel en wat mag niet?

Wat? 

Op deze pagina geven we een samenvatting van de coronamaatregelen die gelden op dit moment. Je vindt alle informatie over de coronamaatregelen in België op info-coronavirus.be

Coronabarometer

De coronabarometer kleurt geel. Dit betekent dat de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen onder controle is en dat we af zijn van de meeste coronaregels. 

Het Overlegcomité blijft het belang benadrukken van een goede ventilatie van binnenruimtes. Bij het bereiken van de limietwaarde van 1500 ppm CO2 of een debiet van 18m3 ventilatie per persoon of 18m3 luchtzuivering per uur per persoon moet de capaciteit worden beperkt of moeten andere maatregelen worden genomen.

Mondmaskerplicht

Iedereen vanaf 12 jaar oud moet verplicht een mondmasker dragen

 • op het openbaar vervoer
 • in zorginstellingen
   

Het dragen van een mondmasker is op andere plaatsen niet meer verplicht, maar het blijft aanbevolen in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte of als je onvoldoende afstand kan bewaren. Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.

Horeca

Er zijn geen beperkingen meer in de horeca.

Evenementen

Er zijn geen beperkingen meer voor evenementen.

Telewerk

Het is niet langer verplicht om te telewerken. Telewerk blijft wel aanbevolen wanneer dat mogelijk is.

Winkelen

Er gelden geen beperkingen meer op winkelen.

Reizen 

Vanuit België reizen

Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be

Naar België reizen

Je leest hier meer over wat je moet doen als je (terug) naar België reist.

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. De regels voor zones met een heel hoog risico en essentiële en niet-essentiële reizen blijven evenwel van toepassing, net als de 48-uursregel en de uitzonderingen voor categorieën zoals vervoerders en grensarbeiders.

Hoe werkt de coronabarometer?

De coronabarometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten in groep. Het Overlegcomité bepaalt wanneer we naar een nieuwe code overgaan. Ze houden daarvoor rekening met onderstaande cijfers en evalueren ook de algemene epidemiologische situatie op dat moment, met aandacht voor de geestelijke gezondheid. 

Code rood betekent een hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem.

 • meer dan 150 nieuwe ziekenhuisopnames per dag
 • meer dan 500 bedden bezet op intensieve zorg
   

Code oranje betekent dat er toenemende druk is op het zorgsysteem en er moet ingegrepen worden om dat terug te doen dalen.

 • tussen 65 en 150 nieuwe ziekenhuisopnames per dag
 • tussen 300 en 500 bedden bezet op intensieve zorg
   

Code geel betekent dat de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen onder controle is.

 • minder dan 65 nieuwe ziekenhuisopnames per dag
 • minder dan 300 bedden bezet op intensieve zorg
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?