Informatie over de coronavaccins

Wat? 

Alle vaccins die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). De vaccins worden ingezet volgens hun beschikbaarheid en kenmerken. Je kan daarom niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt

Op www.laatjevaccineren.be vind je meer informatie over de vaccins.

Hoe weet ik welk vaccin ik krijg?

In de uitnodiging (brief, e-mail of sms) wordt niet vermeld welk type van vaccin je zal ontvangen. Je kan wel het e-ticket opvragen met jouw vaccinatiecode. Daar staat het type vaccin op vermeld.

Als je vragen of zorgen hebt over het vaccin, adviseren we je om contact op te nemen met jouw huisarts. Deze is het beste geplaatst om op jouw vragen en bezorgdheden te antwoorden.

Hoeveel spuitjes krijg ik?

Van sommige vaccins heb je meerdere dosissen nodig. Elk soort vaccin heeft een verschillende tijdsduur tussen de spuitjes. Dit kan gaan van 3 tot 12 weken. Afhankelijk van het vaccin kan de tijd tussen twee spuitjes dus anders zijn van jezelf dan van je buur of familielid.

Wat werd beslist over het AstraZeneca-vaccin?

Nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft bevestigd dat het AstraZeneca vaccin in erg zeldzame gevallen tromboses veroorzaakt, heeft ons land besloten om vanaf 8 april 2021 een maand lang enkel mensen vanaf 56 jaar of ouder met AstraZeneca in te enten. Volgens het EMA moet er voorlopig geen leeftijdsgrens ingesteld worden voor het toedienen van het AstraZeneca vaccin. De conclusie blijft dat het AstraZeneca vaccin een veilig en goed werkend vaccin is. De voordelen van de vaccinatie wegen ruim op tegen de mogelijke risico’s van zeer zeldzame bijwerkingen.

Wanneer je jonger bent dan 56 jaar en al werd uitgenodigd voor vaccinatie, ontvang je automatisch een brief ter annulatie en krijg je een nieuwe uitnodiging toegestuurd. Je kan er dan nog steeds voor kiezen om het AstraZeneca-vaccin wel te ontvangen, op voorwaarde dat je voldoende geïnformeerd bent over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Je krijgt die informatie in een informatiebrief.

Wie gevaccineerd wordt met het coronavaccin van AstraZeneca zal nog maar 8 weken moeten wachten op zijn tweede dosis in plaats van 12 weken. Door de kortere wachttijd zouden alle volwassenen al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kunnen zijn. Voor wie al een eerste prik of uitnodiging heeft gehad, verandert er niets.

Welke bijwerkingen zijn normaal?

Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts. Het is normaal dat je nadien eventueel milde bijwerkingen hebt. Verwittig je huisarts als je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart.

 

Heb je nog vragen over de vaccinatiestrategie of de vaccins:

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?