Volgorde van vaccineren

Wat? 

Iedereen die in België gedomicilieerd is, krijgt de kans om zich gratis te laten vaccineren tegen COVID-19. Omdat er niet meteen voor iedereen vaccins beschikbaar zijn, is er een volgorde bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat. Dit noemt men de vaccinatiestrategie.

Als het jouw beurt is, krijg je via brief, sms en/of e-mail een uitnodiging van de Vlaamse overheid. Zonder uitnodiging kan je geen afspraak maken om een vaccin te krijgen. Hier vind je een inschatting van wanneer je je uitnodiging kan verwachten.

Wie wordt momenteel gevaccineerd?

Dit is de timing van het Vaccinatiecentrum Expo Roeselare:

  • Vanaf 19 april 2021: 65+ en risicopatiënten (dit zal ongeveer 6 weken duren)
    Op advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Task Force zullen ook zwangere vrouwen zich prioritair kunnen laten vaccineren. Ook mensen met essentiële beroepen zoals de operationele politie komen aan de beurt.
  • Vanaf juni: < 65-jarigen
     

Je kan zelf nakijken of je op de lijst van risicopatiënten staat. Je kan jouw huisarts verwittigen als je niet op de lijst staat, maar wel in aanmerking komt door onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoe word ik uitgenodigd?

Per brief

Als jij aan de beurt bent om je te laten vaccineren, krijg je automatisch een persoonlijke uitnodiging per brief (= oproepingsbrief). Je kan hier een voorbeeld van zo’n uitnodiging bekijken.

Je zal een voorstel van datum en uur van afspraak krijgen om naar het Vaccinatiecentrum te gaan. Het is belangrijk dat je die afspraak bevestigt, wijzigt of annuleert. Probeer dit zoveel mogelijk online te doen. Vraag hulp aan een familielid, vriend of buur indien nodig.

Per e-mail of sms

Als jouw e-mailadres of gsm-nummer gekend zijn bij je mutualiteit, krijg je de uitnodiging ook via e-mail (afzender is cov19-vaccin [at] doclr.be) en/of sms (afzender is 8811).

Hoe kan ik inschrijven op de reservelijst (QVAX)?

Af en toe komen er vaccinatieplaatsen vrij die snel ingevuld moeten worden, om het vaccin niet verloren te laten gaan. Je kan hier inschrijven op de reservelijst van het Vaccinatiecentrum Expo Roeselare. Je kan niet bellen of e-mailen om je in te schrijven op de lijst. Bij problemen met het inschrijven op de QVAX-lijsten mag je contact opnemen via het e-mailadres support [at] qvax.zendesk.com.

Als er plaatsen vrijkomen, contacteert men mensen op die lijst volgens prioriteit en leeftijd. Je ontvangt dan een e-mail (afzender is noreply [at] doclr.be) en/of een sms (afzender is 8811). Via een link in die e-mail of sms moet je dan bevestigen dat je naar het Vaccinatiecentrum komt.

Je moet snel kunnen reageren op de oproep. Vul bv. als mantelzorger dus best het gsm-nummer of e-mailadres in van de persoon die het snelst kan reageren en online kan bevestigen (dit kan namelijk niet door te antwoorden op de e-mail of sms).

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?