Mondmaskers

Wat? 

Elke Roeselarenaar zal, op basis van de huidige informatie in ons bezit, drie herbruikbare mondmaskers en twee herwasbare filters krijgen, afkomstig van drie verschillende circuits.

Update: tweede bedeling mondmaskers

Op 14 mei bedeelden onze medewerkers het eerste exemplaar van de drie beloofde herbruikbare mondmaskers. Deze week gaan ze terug op pad om de tweede lading mondmaskers, samen met enkele filters, aan alle Roeselarenaars bezorgen. Hou dus zeker je brievenbus in de gaten!

Het derde mondmasker dat de federale overheid beloofde, kan vanaf vandaag opgehaald worden bij de apotheken.
Opgelet! Wanneer je je mondmasker mag ophalen, hangt af van je geboortejaar. Meer info over derde mondmasker.

Heb je zelf al genoeg mondmaskers? Help er een ander mee en breng de maskers naar het onthaal in het stadhuis.
Heb je een masker te veel of te weinig ontvangen? Aarzel niet om dit te melden via 1788

Eerste bedeling mondmaskers

Onze medewerkers zijn momenteel druk in de weer met de geleverde mondmaskers. Een hele logistieke klus om voor elk Roeselaars gezin een pakket op maat te voorzien! Donderdag 14 mei worden de enveloppen bedeeld. In de enveloppe zit 1 herbruikbaar mondmasker per persoon (vanaf wie 6 jaar wordt in 2020) en een brief met instructies

De 2 andere herbruikbare mondmaskers en twee herwasbare filters die je zijn beloofd, zijn nog niet in ons bezit. We wilden hier echter niet op wachten. We vonden het vooral belangrijk dat iedereen snel een eerste exemplaar krijgt!

Mondmaskers: waarom, wanneer en hoe draag je ze?

Wil jij zelf mondmaskers maken?

Een stoffen mondmasker kan ook perfect zelf gemaakt worden.

Wie mondmaskers wil maken voor iemand anders, of wie iemand zoekt die dat voor hem of haar kan doen: het platform RSL Helpt brengt vraag en aanbod met mekaar in contact.

Zoek je meer ondersteuning bij het maken van mondmaskers?

Je kan terecht bij het Naaiatelier #VANRSL of je kan een telefonische hulplijn inschakelen. Meer informatie: bel 1788.

Tip voor personen met een bril:

Maak in je maskertje dubbele halve maantjes vast, waarin je vanaf beide open zijkanten een in vieren gevouwen cosmeticawatje steekt. Dat is qua formaat perfect om de zijkanten tussen jouw wang en neus op een heel zachte manier op te vullen. Dit blijft altijd op zijn plaats zitten en helpt enorm tegen het aandampen van de brilglazen.
Het maantje wordt enkel in het midden wat vastgestikt in het masker, zodat de zijkanten helemaal kunnen opengevouwen worden om het watje gemakkelijk erin te kunnen stoppen.Vergeet niet het watje niet te verwijderen bij een wasbeurt.

Richtlijnen van de federale overheid

Mondmaskers zullen een rol spelen in de exit-strategie, zo gaf de federale overheid aan. Het dragen van een mondmasker gooit de andere hygiënemaatregelen niet overboord! In je kot blijven, voldoende afstand bewaren en veelvuldig je handen wassen met zeep blijven dan ook de basisprincipes.

  • In situaties waar de social distancing moeilijker kan worden gegarandeerd, raadt de overheid sterk aan om een mondmasker te dragen.
  • Vanaf maandag 4 mei wordt door de federale overheid het dragen van een comfortmasker verplicht voor iedereen die het openbaar vervoer neemt. Ook voor de (gedeeltelijke) heropstart van de scholen vanaf 15 mei wordt het gebruik van een comfortmasker verplicht voor alle leerlingen vanaf 12 jaar alsook voor de personeelsleden.
     

Het dragen van een mondmasker is voornamelijk bedoeld om anderen niet te besmetten en niet zozeer omgekeerd. Je kan het als een nieuwe vorm van beleefdheid beschouwen, waarmee we zorg kunnen dragen voor elkaar!

De federale overheid raadt aan om wasbare comfortmaskers te gebruiken. Ze roept ook op om die zélf te maken, dus met herbruikbare stoffen. Wat vaak vergeten wordt, maar zeer belangrijk is: ook alternatieve beschermingsmiddelen zoals een stoffen sjaal, een bandana, een buff, … zijn toegelaten. Enige voorwaarde is immers dat mond en neus op afdoende wijze bedekt zijn.

x
Kan ik je helpen?