Aanmelden en inschrijven in een school

Wat? 

Inschrijven in een basisschool van het gewoon onderwijs voor kinderen geboren in 2015.

Geen wachtrijen meer aan de schoolpoort en ook kamperen hoeft niet meer!

In alle basisscholen van Roeselare (kleuter- en lagere scholen) moet je je voortaan op voorhand aanmelden. Van 1 februari tot en met 21 februari kan je hiervoor het digitale formulier op Kies een school in Roeselare invullen. Het is niet meer nodig om als eerste in te schrijven. Het is de afstand naar de school die uiteindelijk telt. Het is wel belangrijk dat je jouw kind aanmeldt. Op het einde van februari verwittigen we alle ouders via e-mail en brief. Daarna kan je in maart 2017 je kind effectief inschrijven.

Inschrijven in een school voor kinderen NIET geboren in 2015 of kinderen voor het buitengewoon basisonderwijs

Deze inschrijvingen starten pas na de Paasvakantie. Meer gedetailleerde info volgt later.
 

Inschrijven in een school van het secundair onderwijs

Gewoon secundair onderwijs

De inschrijvingen starten op dinsdag 18 april 2017. Voor het eerste leerjaar A en B kan tot 2 mei 2017 geen enkele inschrijving geweigerd worden op basis van het overschrijden vna de capaciteit. Op 3 mei wordt dan het aantal vrije plaatsen gepubliceerd op de website van de scholen of op de website van de scholengemeenschap.

Buitengewoon secundair onderwijs

De vrije inschrijvingen starten op 18 april 2017. De capaciteiten van de scholen worden tegen 27 januari 2017 bekendgemaakt op de website van de school of op de website van de scholengemeenschap. Het aantal vrije plaatsen wordt een week vóór elke voorrangsperiode en vóór de start van de vrije inschrijving bekendgemaakt op de website van de school of op de website van de scholengemeenschap.

De voorrangsperiode voor inschrijvingen van broers en zussen van leerlingen van de school heeft plaats van 13 tot en met 26 februari 2017. Dan kunnen ook kinderen van personeelsleden van de school ingeschreven worden. De voorrangsperiode voor inschrijving van leerlingen die in het buitengewoon basisonderwijs naar school gaan op dezelfde campus van de secundaire school voor buitengewoon onderwijs, heeft plaats van 6 tot en met 19 maart 2017.

Voorwaarden: 

Iedereen moet eerst aanmelden voor het kleuter- en basisonderwijs. Ook broertjes en zusjes van ingeschreven leerlingen en kinderen van personeel die geboren zijn in 2015. Zij hebben wel voorrang (indien ze aangemeld zijn) zodat hun plaats verzekerd is bij de inschrijvingen van maart 2017.

Hoe? 

Aanmelden in 3 stappen (gewoon basisonderwijs)

 1. Kies een school die past bij jouw kind en waar je zelf een goed gevoel bij hebt.
  Is er een infomoment op de school? Ga dan zeker langs. Daar steek je heel wat op over de manier van werken en hoe je moet inschrijven.
   
 2. Vul het aanmeldingsformulier in vanaf 1 februari tot en met 21 februari 2017
  - Met de gegevens van jouw kind (zoals de naam en geboortedatum)
  - Met gegevens van het gezin (zoals contactpersoon, adres en eventueel adres van de werkgever)
  - Met de noodzakelijke info voor sommige groepen om een sociale mix te bekomen.

  Het digitale formulier (beschikbaar vanaf 1 februari 2017) vul je thuis in op de computer of je kan je laten helpen in de school van jouw keuze of bij andere diensten. Je bent er ook welkom met jouw vragen. Eind februari beslist het LOP basisonderwijs of je jouw kind mag inschrijven. Je krijgt een e-mail en een brief waarin staat waar je jouw kind kunt inschrijven.
   

 3. Ga met jouw toewijzingsbrief naar de school vanaf 6 maart tot en met 24 maart 2017.
  Je moet je akkoord verklaren met het pedagogisch project en met het schoolreglement. Dan pas is de inschrijving officieel en is de plaats voor jouw kind verzekerd.

Inschrijven (buitengewoon onderwijs en secundair onderwijs)

Maak een afspraak bij de school van je keuze om in te schrijven. 

Wat meebrengen? 

Breng bij de inschrijving zelf een kids-ID, identiteitskaart of een klevertje van het ziekenfonds mee.

Uitzonderingen: 

Aanmelden geldt niet voor het buitengewoon onderwijs of het secundair onderwijs.