Loslopende dieren

Wat? 

Loslopende dieren op de openbare weg kunnen gevaarlijk zijn en veroorzaken soms ongevallen. Meestal gaat het over honden, maar soms ook over een koe of een paard. Zie je een dier los lopen en levert dit een gevaarlijke situatie op of zorgt dit voor overlast of jaagt het je schrik aan, dan meld je dit aan de politie.
Wij doen al het mogelijke om het dier te vangen en voor een tijdelijke opvangplaats te zorgen. Wanneer de eigenaars gekend zijn, worden ze zo snel mogelijk verwittigd om hun dier op te halen.
 

Hoe? 

Je kan rechtstreeks telefoneren naar de politiezone RIHO 051 26 26 26 tijdens de kantooruren. Daarbuiten bel je de noodnummers 101 of 112.

 

 

Regelgeving: 

Afhandeling

1. De politie contacteert de nodige instanties. Wanneer een dier ontsnapt of onbeheerd wordt aangetroffen, kan de eigenaar van het dier een proces-verbaal in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) krijgen. Elke eigenaar is verantwoordelijk voor het veilig bij houden van zijn of haar dieren. Ook wanneer je de afsluitingen niet voldoende onderhoudt, zodat de dieren kunnen gaan lopen, riskeer je een GAS-boete.

2. Voor het vangen van loslopende honden wordt samengewerkt met Buurt en Co. Tussen de politie en Buurt en Co., zijn afspraken gemaakt om te trachten het dier zo vlug mogelijk weer thuis te brengen of anders om het dier tijdelijk op te vangen in het asiel. Als de hond niet gechipt is, is de kans reëel dat hij voor een langere periode in het asiel blijft. Dan proberen ze vanuit het asiel een nieuwe thuis te vinden voor de hond.

Het is verplicht om jouw hond te laten identificeren (door het aanbrengen van een chip) en te laten registreren. Op die manier kan de eigenaar veel vlugger gevonden worden als de hond wegloopt of verloren loopt.