10.000 stappen: Laagdrempelige beweegroutes

25 oktober 2022

Stad Roeselare is goed op weg om zich in 2024 een beweegvriendelijke Stad te mogen noemen. De campagne ‘10.000 stappen – Elke stap telt’ in samenwerking met Sport Vlaanderen en het Vlaams Instituut Gezond Leven en Logo wordt gespreid over vier jaar. Elk jaar is er een andere focus. 

In 2021 werd signalisatie in het straatbeeld aangebracht die inwoners stimuleerde om kleine afstanden te voet of per fiets af te leggen.  

In 2022 worden verschillende beweegroutes met beweegoefeningen gerealiseerd in de stad. Elke beweegroute is voorzien van een tiental eenvoudige beweegoefeningen, die uitgevoerd kunnen worden zonder hulpmiddelen of met het gebruik van bestaande elementen in het openbaar domein zoals een zitbank of een trap. De deelnemers volgen de beweegroute, en doen onderweg oefeningen om hun kracht, uithoudingsvermogen en balans te verbeteren of te onderhouden. De oefeningen zijn laagdrempelig en daarom geschikt voor jong en oud. De afstand van de beweegroutes varieert van 800 tot 2000 stappen. 

In samenwerking met woonzorgcentra 

De algemene doelstelling van de beweegroutes en de laagdrempeligheid van de beweegoefeningen zijn passend voor een beweegaanbod gericht op senioren. De beweegroutes worden daarom in de buurt van de woonzorgcentra gerealiseerd, maar ze zijn vrij voor gebruik door iedereen. De beweegroutes worden in lusvorm ontwikkeld. Bepaalde routes bestaan uit meerdere lussen. Onderweg zijn er rustpunten. 

De beweegroutes worden voorzien op deze locaties: 

  • De Waterdam en Ter Berken 

  • Ben vzw 

  • Westerlinde 

  • De Zilverberg 

  • Sint-Henricus, De Hovenier en Valckeburg 

 

De Beweegroute langs De Waterdam en Ter Berken wordt als eerste gerealiseerd, en wordt gelanceerd tijdens de Week van de beweging (23 tot 30 oktober). De route bestaat uit 3 lussen. Nabij de beide woonzorgcentra wordt een startbord geplaatst met een overzicht van het parcours en de oefeningen langs de route. Een unieke QR-code op het startbord toont je de weg van de beweegroute, al kan je ook in de nabijgelegen woonzorgcentra terecht voor een papieren versie. 

Meer informatie vind je op sport.roeselare.be/10000-stappen-elk-stap-telt 

  • Banner 10.000 stappen
Toon vergrote weergave in een popup (Banner 10.000 stappen)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?