13.440 extra bomen in de stadsrandbossen VANRSL!

24 november 2020

Met de actie ‘RSL Boomt’ wil de Stad haar ambitie waarmaken om tegen het eind van de legislatuur 100.000 extra bomen aan te planten in Roeselare. De lat ligt hoog, maar de Stad gelooft erin! Naast de stadsontwikkelingen en –projecten enerzijds en de tuinen #VANRSL anderzijds, vormt de uitbreiding van onze stadsrandbossen een heel belangrijke factor in het realiseren van onze doelstelling. Van het Krommebeekbos in Beveren tot het Bergmolenbos in het zuiden van de stad. 

Deze winter wordt er opnieuw goed geboomd in de Roeselaarse stadsrandbossen. Het voorbije jaar zette de Stad samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en expert Théo Vitse verder in op het verwerven van gronden om te bebossen. Daardoor kan er dit plantseizoen opnieuw bijkomend bos worden aangeplant. Iets wat zeer welkom is, want de stadsrandbossen waren nog nooit zo populair in deze coronatijden.

Bergmolenbos

Normaal gezien zou er op zondag 22 november in het Bergmolenbos opnieuw een boomplantactie doorgaan. De vorige editie in 2019 was een enorm succes en de Stad hoopte opnieuw op zoveel groen enthousiasme. Jammer genoeg moest deze plantactie geannuleerd worden omwille van de huidige coronamaatregelen.

Maar niet getreurd: de medewerkers van ANB nemen het werk volledig op zich. In totaliteit komt er deze week in het Bergmolenbos op twee locaties ruim 3,48 ha extra bos bij. In totaal worden tijdens deze plantactie 9300 bomen aangeplant.

Op de hoek van de Bergstraat en Babillestraat wordt 2,72 ha ingericht als geboortebos voor de kindjes die zijn geboren tussen 1 november 2019 tot en met 31 oktober 2020. Jammer genoeg kunnen de ouders niet helpen planten, maar er komt binnenkort wel een mooi bord met de namen van hun kleine spruitjes.

bergmolenbos

Krommebeekbos

Ook het Krommebeekbos wordt dit plantseizoen nog wat uitgebreid. Op gronden die al in eigendom waren van ANB wordt 1,4 ha nieuw bos aangeplant en nog eens twee dreven. Samen goed voor 4140 bomen aanplanten.

Krommebeekbos

4,88 ha bos én dus 13.440 extra bomen voor RSL!

In totaal komen er dit plantseizoen 13.440 nieuwe bomen bij in de Roeselaarse stadsrandbossen (Bergmolenbos + Krommebeekbos). Het gaat voornamelijk over soorten als tamme kastanje, boskers, haagbeuk, zomereik, wintereik, esdoorn, beuk, veldesdoorn, berk, linde, els, den, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, Europese vogelkers, spork, leisterbes en gelderse roos. Alle plantwerken zullen gedaan zijn tegen eind november 2020.

Meer informatie RSL Boomt: www.klimaatswitch.be

 

  • boomaanplant bergmolenbos
Toon vergrote weergave in een popup (boomaanplant bergmolenbos)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?