Autovrije zondag

11 september 2020

Op 20 september is het in veel Vlaamse steden en gemeenten Autovrije Zondag. Ook in Roeselare doen we mee! Die dag gunnen we de straten in het centrum een dagje auto-rust en maken we plaats voor fietsers en voetgangers.

Uiteraard worden alle coronamaatregelen strikt gevolgd. Daardoor wordt deze editie wel wat anders dan de voorbije jaren. Er zijn geen grote publiekstrekkers en het wordt geen uitbundig feest. Wie zich doorheen het centrum verplaatst, zal wel op enkele activiteiten botsen. 

Programma

Natour4Kids

Op het Polenplein voorziet KOERS leuke activiteiten voor kinderen.

Naast autovrije zondag is er op 20 september ook de slotdag van de Tour de France. KOERS combineert beide en tovert voor de gelegenheid het Polenplein om tot één groot fietsbehendigheidsparcours
Kinderen tot 12 jaar kunnen er samen met hun (groot)ouders doorlopend tussen 12 u. en 17u.30 terecht. Onder begeleiding van de Vlaamse Wielerschool krijgen de jonge renners-in-wording de kans om hun skills te oefenen op het fietsbehendigheidsparcours. Breng wel je eigen fiets en fietshelm mee! Ook gocarts en gekke fietsen zorgen voor een namiddagje plezier.

Laat je je liever rijden? Spring dan achterop in één van de twee fietstaxi’s, die je onbezorgd een ritje doorheen het centrum bezorgen. Leun achterover en geniet!

Ook een bezoek aan KOERS is op zondag zeker mogelijk. Van 10 u. tot 17 u. kan je doorlopend het museum  bezoeken. Inwoners van Roeselare doen dit zelfs gratis!

Meer info op www.koersmuseum.be

Wandellust#VANRSL

Strik je schoenveters voor een lekker luie luisterwandeling. Zoek de 9 verschillende posters die ophangen in het autovrije gebied. Luister naar de audio en beleef een nieuwe stad.  De wandelkaart en oortjes zijn gratis te verkrijgen in KOERS.

Langs de wandeling bots je zeker ook op enkele toepasselijke straattheater-acts die door de centrumstraten trekken.

Meer info op https://www.roeselare.be/wandellust

Kunstexpo Unconventional Surroundings

Speciaal voor Autovrije Zondag werkte de Roeselaarse kunstenaar Elias Cafmeyer, samen met 5 andere jonge kunstenaars, de kunstexpo Unconventional Surroundings uit.

De kunstinstallaties met een knipoog naar mobiliteit vind je op acht locaties in de binnenstad. Je ziet er werk van Nel Bonte, Leon De Bruijne (NL), Elias Cafmeyer, Willem De Haan (NL) en Karl Philips. Het werk van kunstenaar Bram Van Meervelde ontdek je overal in de stad.

De expo loopt nog tot en met 15 november. Tentoonstellingsplan kan je verkrijgen bij Toerisme Roeselare, Polenplein 15 en De Spil, H. Spilleboutdreef 1.

Meer info op www.terposterie.be

Infostanden mobiliteit

Wie graag wat meer informatie en duiding krijgt over verschillende vervoersmodi, kan op het Stationsplein terecht bij verschillende infostanden. Zin om eens te tuimelen? De tuimelwagen en rijsimulator van de provincie West-Vlaanderen bezorgen je een fabuleus ritje! Politiezone RIHO is er paraat met een fietsparcours.

Ontmoet Zeppe, Zikki en Aya

Zijn je kinderen ook al vertrouwd met zebra Zeppe en schildpad Zikki? De centrale figuren in preventiecampagnes voor meer verkeersveiligheid komen naar Roeselare! Ook Aya is present en zorgt voor een leuke ontmoeting met de kinderen. Op het de Coninckplein kan je ze ontmoeten. Ook andere activiteiten zorgen voor amusement, zoals reuzenbellen blazen, zelf je schilderij fietsen,...

Dorp in de Stad

In samenwerking met enkele Krottegemse organisatoren (de Krottegemse Ransels, Inval vzw, De Andere Steenweg), wordt de Onze-Lieve-Vrouwemarkt nog eens autovrij gemaakt en kan je ‘Dorp In De Stad’ bezoeken. Een gezellig samenkomen met gelegenheid om per bubbel van 5 te tafelen, bij te praten en van livemuziek te genieten.

Theater in het park

In het stadspark brengen vijf Roeselaarse toneelverenigingen vrolijk straattoneel. Vanaf 14 u. doorlopend en gratis. Vooraf inschrijven is de boodschap en dat kan via de webshop #vanrsl of door te bellen naar het Vrijetijdspunt op 051 26 24 00. Het programma lees je hier.

Praktisch

Een aantal pleinen (aangeduid in rood op de kaart), worden op zondag 20 september afgesloten vanaf 8 u. ’s morgens tot 20 u. ’s avonds. Ook parkeren is dan niet mogelijk. Het gaat om  de Grote Markt, De Munt, Botermarkt, Polenplein, Stationsplein, De Coninckplein, O.-L.-Vrouwemarkt.

In de omliggende straten (aangeduid in geel op de kaart), geldt parkeerverbod vanaf
10 u. ’s morgens. De straten worden afgesloten voor autoverkeer van 12 u. tot 20 u.

Afbeelding met tekst, kaartAutomatisch gegenereerde beschrijving

Op zondag 20 september  worden er extra bewaakte fietsenstallingen aangeboden en kan je je met een paardenkoets doorheen het centrum verplaatsen.

Alle parkings blijven bereikbaar vanaf de kleine ring. Dus Parking Station, parking De Munt, Moermanparking, Wallenparking en Parking De Spil blijven toegankelijk via de gebruikelijke inritten.

Coronamaatregelen

We hopen dat deze editie van Autovrije Zondag een succes mag worden. Uiteraard houden we het veilig en rekenen we op de verantwoordelijkheid van de deelnemers om de coronamaatregelen op te volgen.

De stad zorgt ervoor dat alle activiteiten op een veilige manier kunnen doorgaan, met respect voor de basisregels zoals handen ontsmetten en afstand houden.

In het kernwinkelgebied van de stad geldt nog steeds de mondmaskerplicht. Meer informatie hierover op https://www.roeselare.be/coronavirus/maatregelen-roeselare/mondmaskers.

  • Autovrije zondag
Toon vergrote weergave in een popup (Autovrije zondag)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?