Autovrije Zondag op 22 september

16 september 2019

Autovrije Zondag geeft op zondag 22 september de stad terug aan de fietsers, wandelaars en spelende kinderen. Goed voor de luchtkwaliteit, voor onze gezondheid én voor de bewustmaking van ieders rol in het beperken van de CO2-uitstoot. Op het Stationsplein en het de Coninckplein staat alle animatie voor jong en oud in het teken van mobiliteit. Samen met Tuin der Lusten is er die dag dus allerlei leuks te beleven in het centrum van Roeselare.

Verplaats je op Autovrije Zondag op een duurzame manier naar Roeselare en beleef gegarandeerd een fantastische dag met het ganse gezin! Vanaf 12 uur blijft een belangrijk deel van het centrum van Roeselare auto- en parkeervrij.

Je leest hier meer over het programma en de bereikbaarheid van het stadscentrum (zie ook dit plannetje)

Programma Autovrije Zondag

Picknick

12 u. de Coninckplein

Neem plaats met een dekentje op het gras en geniet van een originele en uitgebreide picknick met producten recht van bij de boer, aangeboden door Lokaal (binnenlocatie bij slecht weer). Er is ook een openluchbar voorzien.

Inschrijven: Uiterlijk tegen 18 september in te schrijven via melanie [at] lokaalmarkt.be (body: %0A) (Melanie) of 0485 84 61 19. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt!

Ontdekkingsfestival

13 u. - 18 u. de Coninckplein

Ontmoet Aya, Zeppe & Zikki en dans, kleur en speel!

Zeppe & Zikki komen samen met Aya langs voor een meet & greet. Ze brengen heel wat leuke speelelementen mee en leren de kleinsten danspasjes aan! Vergeet ook niet om je tekening ingekleurd mee te brengen, want dan maak je kans op één van de 10 goodiebags van Zeppe en Zikki ter waarde van € 50! Meer info op hun website Zeppe en Zikki.

Volg een initiatie van tai chi, kinderyoga en/of djembé

Tai chi (vanaf 13.30 u.) bestaat uit een opeenvolging van zachte, ronde bewegingen die rustig en vloeiend uitgevoerd worden. Goed om het lichaam soepel en gezond te houden. We verzamelen vanaf 13.30 u. bij de beachvlag van ‘De Zachte Kracht’! Inschrijven is niet nodig. 

Kinderyoga (vanaf 13.30 u.). Voor kinderen van 4 tot 12 jaar brengt The Monkey Tree een speelse vorm van yoga, aangepast aan hun belevingswereld. Kinderen kunnen vanaf 13.30 u. aansluiten bij opeenvolgende sessies. Inschrijven is niet nodig.

Djembé (vanaf 14.30 u.). Sidy Cissokho is een meester-percussionist en leert tussen 14.30 u. en 16 u. de knepen aan om djembé te spelen, dit onder begeleiding van doundouns. Iedereen, jong en oud, mag vrij meespelen. Inschrijven is niet nodig.

Beleef Roeselare tijdens een Luie Luisterwandeling

Heb je zin om eens een heel nieuwe kijk te krijgen op Roeselare? Doe dan de ‘luie luisterwandeling’. Vind de 9 posters, luister naar de audio en beleef een nieuwe stad. Alles wat je nodig hebt, zijn je voeten en een smartphone met internet. Een wandelkaart en smartphone-oortjes krijg je aan het startpunt op het de Coninckplein.

En verder...

 • verken de autovrije binnenstad per paardenkoets of per riksja
 • ondersteun het initiatief ‘Meer bomen in RSL
 • neem een kiekje aan de Retro photobooth
 • leef je uit tijdens een van de 30 oude volksspelen
 • om 14.30 u. kan je onderbegeleiding de Albert Rodenbachwandeling wandelen
 • geniet van Sax Minded People, een uniek saxofoonensemble (16.30 u.)

Mobiliteitsplein

13 u. - 18 u. Stationsplein

Ga helemaal over kop met de Space-Bikes

Daag je tegenstander uit met om zo snel mogelijk met de Space-Bikes helemaal over kop te gaan. Onmogelijk? Nee, met kracht en doorzettingsvermogen lukt dit iedereen. Wie wil er nu geen looping maken van 7 meter hoogte? Spanning en sensatie gegarandeerd!

Geniet van een  uniek fietsritje

ARhus neemt jongeren mee op sleeptouw i.k.v. het project #HACKDEVELO om sociaal isolement tegen te gaan. Het wordt een unieke fietsrit met een tiental historische retro fietsen! We starten om 14.30 u. aan het Stationsplein, wie inschrijft krijgt voorrang.

Ga de race aan in ons gocar parcours

Al eens gedroomd over een spannende gocart race? Je kunt deze droom waarmaken op een levensecht parcours.

Volg een workshop bij Eco-Velo of parkeer je fiets op de bewaakte fietsenstalling

 • 14.30 u. - 15.15 u.: Hoe herstel/vervang ik mijn remblokje en remkabel? (max. 8 pers.)
 • 15.30 u. - 16.15 u.: Hoe vervang ik een ketting en hoe stel ik mijn versnellingen correct af? (max. 6 pers.)
 • 16.30 u. - 17 u.: Hoe herstel ik een lekke band? (max. 10 pers.)
 • 17.15 u. - 17.45 u.: Hoe herstel ik een lekke band? (max. 10 pers.)
   

Vooraf inschrijven is verplicht en kan bij Eco-Velo - Programma

En verder...

 • beleef in de tuimelwagen de gevaren van het niet dragen van een gordel.
 • ondervind via de rijsimulator en promillebrillen hoe het is om onder invloed te rijden.
 • test je fietsbehendigheid op een testparcours onderbegeleiding van de politie.
 • ervaar op de stand van Cool Electro Cycles het verschil met Cool Electro Cycles tussen elektrische steps, scooters, speed pedelecs of  elektrische fietsen.
 • neem deel aan de wedstrijd 'slow biking' (om het traagst fietsen) en informeer je over de werking van de lokale Fietsersbond.
 • maak kennis met S.B.P. reCYCLING die oude fietsen een nieuw leven geeft.
 • op het autodeelsalon wordt het actuele aanbod aan deelwagens weergegeven.
  • maak kennis met VDL bus Roeselare, Fluvius en de Lijn.

 

 

Bereikbaarheid - Goed op weg #VANRSL

Om je vlot te verplaatsen kies je best volgens het STOP-principe:

 • Stap: Een groot deel van het centrum is autovrij, dus je kan veilig en vrij stappen waar je wil! Jouw voeten: de beste keuze deze dag!
 • Trap: Niks zo leuk als jouw tweewieler om je naar en in de stad te verplaatsen. We voorzien naast de vaste fietsparkeerplaatsen ook extra plaatsen. Er is een ruime, voor de gelegenheid bewaakte, fietsstalling aan het station (naast Eco-Velo).
 • Openbaar vervoer: Kom je van iets verder? Kies dan voor het openbaar vervoer. Alle ritten op stads- en streeklijnen van De Lijn op grondgebied Roeselare zijn gratis tijdens Autovrije Zondag. Je stapt gemakkelijk af aan het centraal gelegen station. Uiteraard kan je ook met de trein naar Roeselare afzakken.
 • Personenwagens: Kom je toch met de auto, dan kan je terecht op de parkings De Munt, Moermanparking, Wallenparking, B-Parking en parking De Spil. De bereikbaarheid van de parkings wordt aangeduid vanaf de kleine ring.

Gebruik de eco-taxi of een rondrit met de paardentram

De eco-taxi en paardentram brengen je gratis naar je gewenste locatie in de binnenstad.
Je herkent de opstapplaatsen aan het vlaggetje, ter hoogte van:

 • de Coninckplein
 • Stationsplein
   

Stal bijvoorbeeld je fiets veilig op de bewaakte fietsstalling aan het station, neem er vervolgens een eco-taxi en neem vanaf 13.30 u. deel aan de diverse activiteiten i.k.v. de Autovrije Zondag op de Coninckplein.

 • Week van de mobiliteit
Week van de mobiliteit