Belfort van Roeselaars stadhuis na 100 jaar duurzaam gerestaureerd

23 oktober 2023

Roeselare, 19 oktober 2023 - Precies honderd jaar geleden kreeg het Roeselaarse stadsbestuur de opdracht om het Belfort te herbouwen na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Nu, een eeuw later, wordt dit UNESCO-werelderfgoed met groot respect gerestaureerd als integraal onderdeel van het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Met een sterke financiële injectie bevestigt de Stad Roeselare haar toewijding aan het behoud van dit historisch erfgoed, ter ere van zowel het verleden als de toekomstige generaties. 

De recente restauratiewerkzaamheden aan het historische stadhuis uit 1771 en het Belfort uit 1925 liggen mooi op schema. Als belangrijke mijlpaal in dit ambitieuze project is de restauratie van het Belfort, wat een gedenkwaardig keerpunt markeert in deze voortdurende inspanning van Stad Roeselare.  

Restauratie van glorie: Het Belfort als hoeksteen van duurzaam stadhuis 

Het Roeselaarse Belfort, ooit opgericht volgens de historische aantekeningen van zijn voorganger op de Grote Markt, ondergaat nu een zorgvuldige renovatie om naast het toegankelijke en moderne stadhuis te schitteren als een tijdloos monument voor komende generaties. De erfgoedarchitect Bressers grijpt zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke plannen.  

De erfgoedarchitect Bressers en – aannemer Group Monument herstelden onder meer de achtergevel (jarenlang verstopt achter bijgebouwen) en de dakkapellen. De restauratie omvat ook het herstel van de leeuwen op de vier hoeken van de toren, nieuwe leien op het dak (in plaats van pannen). Ook de kleuren van het schrijnwerk keren na vele verflagen terug naar de initiële houtlook.  

Met de afnemende steigers wordt de opvallende transformatie van het Belfort steeds duidelijker voor elke voorbijganger op de Grote Markt. De gevel en het dak zijn in hun oude glorie hersteld, terwijl de muren zijn gereinigd en de wapenschilden en de topgevel zijn gerestaureerd. Ook het beeld van Jules Lagae dat Sint-Michiel voorstelt, de patroonheilige van de stad, wordt opgefrist.  

Bijzonder is de ingang van het Belfort via de Zuidstraat. Via die weg zullen toekomstige trouwers en de gemeenteraadsleden ingang kunnen vinden tot het stadhuis. Deze ingang wordt in ere hersteld met een deur zoals in het oorspronkelijke plan.  

Het toekomstige Belfort krijgt zijn functie terug, met name het kloppende hart van de politiek, waar onder andere de gemeenteraadszaal en schepenzaal te vinden zullen zijn. De ruime zolder zal ook voor het eerst toegankelijk worden met de lift.  

Extra investering van Roeselare voor de toekomstige generaties 

Tijdens de werken stootten de erfgoedarchitecten en – aannemer (Bressers Architecten en Group Monument, gespecialiseerd in renoveren en restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde) op grondige stabiliteitsissues. Dat is te wijten aan de snelle en spaarzame bouwaanpak die bijna honderd jaar geleden gebruikt zijn. Na de heropbouw na Wereldoorlog I waren de materialen nu eenmaal schaars. Er worden bijkomend grondige verstevigingen en renovaties uitgevoerd, met name aan de vloerplaten, het skelet en de passerel, om het Belfort voor de komende generaties te behouden. 

De Vlaamse Overheid zet tegenover deze renovatie-inspanningen jammer genoeg weinig subsidies. Het subsidiebeleid Onroerend Erfgoed werd enkele jaren geleden grondig hervormd, waardoor Stad Roeselare veel minder subsidies ontvangt dan voorzien. Ook de Vlaamse subsidies voor dringende werken zijn niet werkbaar door te korte doorlooptijd van minstens 18 maanden tussen aanvraag en start werken. Stabiliteitsproblemen ontdek je maar gaandeweg. Ondanks deze uitdagingen neemt Roeselare haar verantwoordelijkheid op. Want dit is tenslotte wat de burger vroeg aan de Stad bij aanvang van het stadhuisproject.  

De Stad Roeselare blijft zich inzetten voor duurzaamheid en behoud van cultureel erfgoed, een erfenis die zowel het verleden als de toekomst eert. De geplande voltooiing van de restauratiewerkzaamheden staat gepland voor midden 2024. 

 

  

  • buitenzicht van bovenste etage van het Belfort na Renovatie
Toon vergrote weergave in een popup (buitenzicht van bovenste etage van het Belfort na Renovatie)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?