Blauwalgen in het kanaal Roeselare-Leie

3 juli 2020

Op 26 juni 2020 werd blauwalgengroei waargenomen op het Kanaal Roeselare-Leie. Blauwalgen - of cyanobacteriën - zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact (verneveling) of inname van het besmette water. Klachten na contact variëren irritatie van de ogen en luchtwegen tot diarree en braken.

  • Captatieverbod: het is verboden water te capteren uit het Kanaal Roeselare-Leie op het hele grondgebied van Roeselare voor het besproeien van landbouwgewassen, voedergewassen en voor drinkwater voor vee.
  • Recreatieverbod: het is verboden te waterskiën, jetskiën en waterboarden op het Kanaal Roeselare-Leie op het hele grondgebied van Roeselare.
     

Meer info over de maatregelen en het politiebesluit
 

Gezuiverd water afhalen bij Aquafin 

Het is opnieuw mogelijk om gezuiverd water op te halen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in de Regenbeekstraat. Meer informatie en de link naar de  aanvraag.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?