Brand bij firma Belcroom: update van 19.00 uur: gouverneur ontplooit provinciaal algemeen nood- en interventieplan

11 oktober 2020

Voor de brand in de firma Belcroom heeft burgemeester Kris Declercq van Stad Roeselare bijstand gevraagd aan de gouverneur Carl Decaluwé om mee de nodige maatregelen voor de waterverontreiniging te treffen. Daarom heeft de gouverneur van West-Vlaanderen de provinciale fase van de noodplanning afgekondigd.

In de vroege ochtend van zondag 11 oktober 2020 is er een brand bij de firma Belcroom, een industriebedrijf, in de Kachtemsestraat in Roeselare ontstaan. De brand is onder controle, onder voorbehoud van een eventuele opflakkering. Wat de rookontwikkeling betreft, zijn de maatregelen om ramen en deuren te sluiten opgeheven want er is geen acuut gevaar voor toxische stoffen.

Impact op water

Er loopt momenteel een onderzoek naar de mogelijke vervuiling van het oppervlaktewater. Bij het blussen van de brand is er bluswater in contact gekomen met metalen en zuren die aanwezig waren in het bedrijf. Er zijn waterstalen genomen van de omliggende waterlopen en het grondwater. Tot de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, heeft de provincie West-Vlaanderen een captatieverbond voor de Mandel en de Leie van Sint-Baafsvijve tot de Oost-Vlaamse grens uitgevaardigd. Deze maatregel moet de eventuele watervervuiling inperken.

Voor de stockage en het oppompen van het bluswater werd een gespecialiseerde firma uit Nederland en België gecontacteerd om vanuit hun expertise de bergingswerken van het water te begeleiden.

De crisiscel van de gouverneur sluit aan bij de gemeentelijke crisiscel in de lokalen van de PZ RIHO te Roeselare. De inwoners van het getroffen gebied werden en worden door de hulpdiensten persoonlijk geïnformeerd.

 

Op de website van Provincie West-Vlaanderen kan je het persbericht van de provincie en veelgestelde vragen terugvinden.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?