Brugge, Leuven en Roeselare bundelen krachten voor Smart City Data Platform

4 november 2021

Steden en gemeenten staan momenteel voor tal van grote uitdagingen, waaronder klimaatverandering, een vergrijzende bevolking, mobiliteit, globalisering en digitalisering. Data zijn de sleutel om relevante toepassingen voor de maatschappij van de toekomst te voorzien.

Brugge bundelde de krachten met Leuven en Roeselare om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform en zo een aanzet te geven tot een standaard data platform voor andere Vlaamse steden en gemeenten. Via een raamcontract kochten ze nu gezamenlijk een Smart City Data Platform (SCDP) aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus.

Het Smart City Data platform wordt het hart van de Smart City architectuur waar Internet of Things sensordata alsook andere (authentieke) databronnen samengebracht worden. Deze gegevens kunnen dan aan elkaar gekoppeld worden waardoor de drie stadsbesturen beter onderbouwde beleidsbeslissingen kunnen nemen. Daarnaast opent het deuren voor tal van innovaties, al dan niet in samenwerking met andere overheden, zowel nationaal als internationaal, bedrijven, burgers en/of onderwijsinstellingen.

Ieder bestuur heeft een specifieke doelstelling uitgekozen die men nadien van elkaar kan overnemen. Op deze manier leren we van elkaar en kan iedereen toch zijn eigen accenten leggen.

Het is de bedoeling dat het Smart City Data Platform operationeel is vanaf januari 2022.

  • Smart city platform
Toon vergrote weergave in een popup (Smart city platform)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?