Bunker krijgt permanente expo Poolse bevrijding

16 december 2021

In de Duitse bunker ontmanteld door de Poolse soldaat Stanislas Szyler in het hart van de stad komt een permanente tentoonstelling van de bevrijding van Vlaanderen tijdens WO II en een Memoriaal Maczek. Naast de bunker zal ook de Tramstatie van 1889 een belangrijke rol spelen als ontmoetingscentrum waar de historische lijnen van Roeselare ook in het verhaal van Wereldoorlog I samenkomen. 

Stad Roeselare wil met de keuze voor een memorial General Maczek zijn respect tonen voor haar Poolse bevrijders en de historische figuur van Simonne Brugghe , het 22-jarig scoutsmeisje dat de Polen op een heldhaftige wijze met beperkt verlies van mensenlevens hielp de stad te bevrijden. Hiermee neemt de stad ook een  prominente plaats in het herdenkingstoerisme WO II in aanloop van 2044 in.

Vlaanderen kent de stad Roeselare een subsidie toe van 47.875 euro voor de oprichting van het bezoekerscentrum ‘Bevrijding Vlaanderen door de 1ste Poolse Pantserdivisie’(1944)’. Het project werd ook opgenomen in het 3 jaarlijkse samenwerkingsprogramma Vlaanderen-Polen 2021-2023. Zo krijgt het project een officiële erkenning van zowel de Poolse als Vlaamse Regering, beide overheden co-financieren het project.

  • Bunker in de Sint-Hubrechtsstraat
Toon vergrote weergave in een popup (Bunker in de Sint-Hubrechtsstraat)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?