Cultureel ambassadeurs 2020-2023

5 Januari 2021

NIEUWE LICHTING CULTURELE AMBASSADEURS

Midden oktober werd de oproep gelanceerd voor  het cultureel ambassadeurschap #VANRSL. Vijf kandidaten dienden een dossier in.  Het reglement schrijft voor dat de Cultuur- en Erfgoedraad advies verleent over de culturele ambassadeurs aan het college van burgemeester en schepenen. Het is intussen een traditie dat de kandidaten hun dossier voorstellen aan de Cultuur- en Erfgoedraad, zo ook bij deze lichting, alhoewel dit nu niet fysiek kon, gebeurde dit voor het eerst tijdens een digitale vergadering. De nieuwe lichting Culturele Ambassadeurs zijn: Jasper Derluyn, Tore Tom Denys en Nick Ervinck.

Iedere kandidatuur getuigde van een hoog niveau zo ook Christophe Marichal met het Project Motel Moteur waarin hij jonge kunstenaars en bedrijven actief in de lichtsector met unieke locaties in een sterk concept weet te verbinden. Greep eveneens naast de titel; Marino Delbeke, winnaar Kunst in de stad 2018, die vanuit een kijk op the making off van zijn kunstwerken met immersive technologies en augmented reality samen met Vives op zoek gaat naar nieuwe wegen om zijn kunstwerken te ontdekken. Elke genomineerde mag fier zijn op zijn volwaardige inzending die getuigt van de passie en de dynamiek waarmee hier in Roeselare cultuur wordt geschreven. 

CULTUREEL AMBASSADEUR ALS TITEL EN/OF PROJECT

De titel Cultureel Ambassadeur van Roeselare krijg je omwille van culturele prestaties waardoor men ook buiten de stadsgrenzen erkenning geniet en zo een meerwaarde biedt aan het algemeen kunst- en cultuurlandschap. Voortaan mogen Jasper Derluyn en Tore Tom Denys door het leven als Cultureel Ambassadeur #VANRSL. Eén ding hebben beide heren alvast gemeen: een passie voor muziek.

Jasper Derluyn better known as JazzDee. Als DJ kan je hem buiten Coronatijden wekelijks vinden bij optredens in België waaronder ook bij de grotere festivals zoals Couleur Café, Pukkelpop, Dour,… Daarnaast staat hij ook vaak on stage in het buitenland zoals in Milaan, Tel Aviv, Berlijn, Amsterdam, Rotterdam, Parijs…  In 2019 stond hij op plaats 30 in de Belgische DJ top 100 tijdens de Red Bull Elekropedia Awards.  Deze jonge twintiger met RSL roots is niet enkel als DJ actief in binnen- en buitenland maar is daarnaast ook radio host, curator, promotor en zelfs graficus. Hij is curator en staat in voor de communicatie van het Listen!Festival, één van de grootste elektronische muziek festivals in België. Hij werkt achter de schermen van Kiosk Radio in Brussel. Hij is onder de naam Zeevaarder grafisch ontwerper voor affiches van evenementen o.a. Pelzen, Inval, Kop Van De  Vaart, Plakband… in Roeselare, maar ook voor Studio Brussel. Hij organiseert zelf events voor opkomend, lokaal talent in combinatie met internationale acts. Oorspronkelijk ontstaan in Roeselare, maar ondertussen uitgebreid naar Gent en Brussel. Hij wordt gezien als taste maker binnen de scene van de alternatieve muziek. Met deze titel wil hij het culturele gebeuren in Roeselare dichter bij de leefwereld van jongeren brengen!

Check zijn portfolio via: https://issuu.com/jasperderluyn_portfolio/docs/portfolio_bonnefooi

Tore Tom Denys is geboren en getogen in Roeselare maar woont intussen al meer dan 20 jaar in Wenen. Tenor Tom Tore Denys kan een indrukwekkend curriculum vitae voorschotelen.  In 2006 vervoegde hij de kern van Capilla Flamenca. Hij studeerde trompet aan het Conservatorium van Antwerpen en was zowel als concert- als solotrompettist wereldwijd te beluisteren. Van 1994 tot 1998 deed hij als lid van het World Youth Choir alle continenten aan waarbij zijn interesse voor de oude muziek en de zangkunst steeds groeide en hij de trompet voor het zingen verwisselde. Hij was lid van het vocaal ensemble Currende waarmee hij verschillende cd’s opnam en hij was medestichter van het Goeyvaerts Consort. In 1998 verhuisde hij naar Wenen en studeerde er zang. Hij werd opgenomen in het Arnold Schönberg Chor en ging als solist met dit koor op diverse tournees. Hij is lid van het koor van de Weense Staatsoper. Behalve zijn optredens bij diverse festivals in Oostenrijk is hij ook vaste solist bij de ensembles Noa, Armonico Tributo Austria, Cinquecento en Clemencic Consort. Hij is een veelgevraagd solist bij het Collegium Vocale Gent voor de specifieke polyfoniemuziek. Daarnaast is hij stichter en zanger van het ensemble Vivante een ensemble voor oude muziek en van het Ensemble Dionysos, met focus op polyfonie.

Tore Tom Denys is een schoolvoorbeeld hoe corona ademruimte kan geven aan nieuwe projecten. Door de lockdown was opeens extra tijd beschikbaar om studiewerk te realiseren naar het werk van Adriaen Willaert. De componist waarmee hij dezelfde roots deelt. Tom Tore Denys wenst hulde te brengen aan één van de grootste componisten uit de geschiedenis. Hij streeft ernaar om met zijn ensemble Dionysos een hedendaagse neerslag te hebben van zijn meest markante signatuurwerken. Met de titel als cultureel ambassadeur van RSL wil Tom Tore Denys de passie en het vuur voor Adriaen  Willaert opnieuw laten opflakkeren in binnen- en buitenland.

Check: http://toretomdenys.com/ 

Beluister:  https://www.youtube.com/watch?v=KQN4Hbn0Cnk

Naast de titel kan ook een project dat het cultureel imago van de stad Roeselare wil uitdragen en bewust kwaliteit en vernieuwing nastreeft over de regiogrenzen heen een ondersteunende subsidie ontvangen binnen het cultureel ambassadeurschap. De cultureel ambassadeur met een ondersteunende subsidie van 13.000 euro is beeldend kunstenaar Nick Ervinck.

Nick Ervinck is geboren in Roeselare maar woont reeds geruime tijd in Lichtervelde. In Roeselare/Beveren heeft hij een 2de atelier/stockage. Op de fabrieksgebouwen van Maselis aan de kop van de vaart prijkt zijn 2000 m² grote tekening. Hij is een gevestigde naam binnen het hedendaagse nationale en internationale kunstlandschap. Zijn werk is opgepikt door kunstverzamelaars over de hele wereld en wordt getoond in tal van solo- en groepstentoonstellingen. Hij heeft een 15 tal exposities per jaar, een 4 tal opdrachten op jaarbasis  voor publieke kunstrealisaties en daarnaast organiseert hij ook meerdere lezingen, workshops en atelierbezoeken. Hij neemt ook steeds meer het voortouw en engagement voor generatiegenoten. Hij ontving al tal van prijzen: Prix Godecharle (2005), The Fortis Young Ones Award (2006), de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West Vlaanderen (2006), de Rodenbach Fonds Award (2008), Merit CODA Award (2013). En in 2020 heeft hij de prestigieuze kunstprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten gewonnen. Zijn kunstproject bestaat uit een boekvoorstelling en lezing gekoppeld aan de uitgave van een monografie die zich toespitst op zijn recent werk. Maar daarnaast wordt een kunstproject in dialoog met de stad verder geconcretiseerd waarbij aandacht is voor een expo, workshops met jongeren en interactie met het ruime publiek. Ook de lokale erkenning is voor een kunstenaar zeer belangrijk. Met dit cultureel ambassadeurschap wil Nick Ervinck ook zijn internationale erkenning projecteren op de stad Roeselare.

Check: https://nickervinck.com/en

VERLENGING CULTUREEL AMBASSADEURSCHAP

De COVID-19 pandemie zorgde ervoor dat de huidige culturele ambassadeurs van de stad Roeselare hun werking niet of moeilijk hebben kunnen verderzetten in 2020. Om deze reden wordt ook bij het cultureel ambassadeurschap enige flexibiliteit toegepast en wordt het cultureel ambassadeurschap verlengd. Het cultureel ambassadeurschap van deze 7de lichting loopt van 2020 tot en met 2023. Om deze reden wordt ook het cultureel ambassadeurschap van Nel Bonte, Justine Cappelle en Floris Boccanegra die hun publieksmoment in Roeselare nog niet hebben kunnen realiseren met 1 jaar verlengd. Justine Cappelle haar cultureel ambassadeurschap loopt tot en met 2021, Floris Boccanegra en Nel Bonte hun cultureel ambassadeurschap loopt tot en met 2022.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?