Dode en zieke vogels tijdens het vogelgriepvirus

23 juni 2022

De voorbije weken werd in onze buurlanden een versterkte uitbraak van het vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Het virus circuleert al sinds het najaar in West-Europa, maar in het broedseizoen lijkt de besmetting fors toe te nemen.

Zowel voor de kust van Frankrijk als voor die van Nederland sterven duizenden vogels: het gaat voornamelijk om populaties grote stern, aalscholver en jan-van-gent. Ook in onze kuststreek slaat het virus nu toe. Er sterven grote aantallen zeevogels. 

Het vogelgriepvirus H5N1 is bijzonder besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet direct gevaarlijk voor de mens. De kans op humane besmetting is bijzonder klein. Uit voorzorg vragen we toch om geen dode of zieke vogels aan te raken.

Vind je een dode of zieke vogel?

  • Raak de vogel niet aan
  • Dode vogels: bel de Influenzalijn 0800 99 777 (weekdagen tussen 8.30 u. en 16.30 u., weekends 24u/24)
  • Zieke vogels: bel een Vogelopvangcentrum – in West-Vlaanderen zijn er twee vogelopvangcentra, namelijk Beernem en Oostende

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders

Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden, …) zorgen best voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dit kunnen ze doen door:

  • Het pluimvee op te hokken of af te schermen door middel van netten (is sinds 15 mei 2022 niet meer verplicht, maar wordt nog steeds aangeraden)
  • Het pluimvee binnen te voederen (is nog steeds verplicht)
  • Het drenken van pluimvee mag sinds 15 mei terug buiten gebeuren, maar ook hier is het aan te raden van dit nog binnen of onder netten te doen

Richtlijnen naar hondenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven, maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

  • Vogelgriepvirus
Toon vergrote weergave in een popup (Vogelgriepvirus)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?