Drie mondmaskers voor iedere Roeselarenaar

29 april 2020

Elke Roeselarenaar zal, op basis van de huidige informatie in ons bezit, drie mondmaskers en twee herwasbare filters krijgen, afkomstig van drie verschillende circuits. De stad benadrukt alles in het werk te stellen opdat de mondmaskers zo snel mogelijk tot bij de inwoners geraken. Van zodra er geleverd wordt bij de Stad, zal een team van zo’n 250 stadsmedewerkers en vrijwilligers in gang schieten om pakketjes mondmaskers per gezin samen te stellen en aan huis te leveren. Uiteraard kunnen de mensen die willen ondertussen ook al aan de slag met naald en draad om stoffen mondmaskers te maken voor zichzelf, familie of vrienden. 

Richtlijnen federale overheid

Mondmaskers zullen een rol spelen in de exit-strategie, zo gaf de federale overheid aan. Het dragen van een mondmasker gooit de andere hygiënemaatregelen niet overboord! In je kot blijven, voldoende afstand bewaren en veelvuldig je handen wassen met zeep blijven dan ook de basisprincipes.

In situaties waar de social distancing moeilijker kan worden gegarandeerd, raadt de overheid sterk aan om een mondmasker te dragen.

Vanaf maandag 4 mei wordt door de federale overheid het dragen van een comfortmasker verplicht voor iedereen die het openbaar vervoer neemt. Ook voor de (gedeeltelijke) heropstart van de scholen vanaf 15 mei wordt het gebruik van een comfortmasker verplicht voor alle leerlingen vanaf 12 jaar alsook voor de personeelsleden.

Het dragen van een mondmasker is voornamelijk bedoeld om anderen niet te besmetten en niet zozeer omgekeerd. Je kan het als een nieuwe vorm van beleefdheid beschouwen, waarmee we zorg kunnen dragen voor elkaar!

De federale overheid raadt aan om wasbare comfortmaskers te gebruiken. Ze roept ook op om die zélf te maken, dus met herbruikbare stoffen. Wat vaak vergeten wordt, maar zeer belangrijk is: ook alternatieve beschermingsmiddelen zoals een stoffen sjaal, een bandana, een buff, … zijn toegelaten. Enige voorwaarde is immers dat mond en neus op afdoende wijze bedekt zijn.

Roeselare helpt de Roeselarenaars met aanvullend aanbod! 

Hoewel op termijn iedere burger zelf zal moeten instaan voor z’n comfortmondmaskers of alternatieven, komt er hulp om zeker al de overgangsfase te kunnen overbruggen.

Roeselarenaars vanaf 6 jaar krijgen elk drie mondmaskers en twee herwasbare filters uit twee circuits, het federaal circuit en het stedelijke circuit.

De federale overheid beloofde om in overgangsfase elke burger te voorzien van één herbruikbaar mondmasker, én twee wasbare filterstukjes die desgewenst in eigen comfortmaskers kunnen worden ingenaaid om de kwaliteit van het comfortmasker te verhogen.

Aanvullend zal de Stad ook zelf in totaal 120.000 herbruikbare mondmaskers onder haar bevolking verdelen. Deze werden deels besteld via een groepsaankoop door de Midwestregio als via een bestelling van de Stad bij twee lokale bedrijven. De Stad heeft bijkomend nog een strategische voorraad chirurgische en noodmondmaskers, maar die worden in stock gehouden voor mogelijke noodsituaties.

Wanneer mag je die verwachten?

De eerste levering van de door de Stad bestelde mondmaskers wordt verwacht in de eerste twee weken van mei, maar een exacte datum is nu nog niet gekend.

We garanderen wel dat van zodra ze geleverd zijn, de mondmaskers in pakketjes per gezin verzameld worden om onmiddellijk te kunnen bedelen. Daartoe zijn nu al voorbereidingen getroffen en zal op het moment zelf een team van 250 stadsmedewerkers en vrijwilligers deze taak op zich nemen. Omdat de levering van de mondmaskers gespreid kan gebeuren, is het ook mogelijk dat de bedeling ervan gefaseerd zal zijn.

Samen met de mondmaskers, volgens het aantal inwonende gezinsleden, krijg je een brief in de bus met tips over het correct gebruik ervan!

Zelf zorgen voor een mondmasker.

Een stoffen mondmasker kan ook perfect zelf gemaakt worden. Een goede handleiding daarvoor vind je op de website maakjemondmasker.be.

Wie mondmaskers wil maken voor iemand anders, of wie iemand zoekt die dat voor hem of haar kan doen: het platform RSL Helpt brengt vraag en aanbod met mekaar in contact.

We roepen dus wel op om in elk geval niet gewoon af te wachten! Kijk zelf wat je nog in jouw kleerkast liggen hebt, en maak desnoods je eigen mondmasker of alternatief. Doe dat zelf, met de hulp van vrienden of familie of via het platform RSL Helpt!

x
Kan ik je helpen?