Eén tegen allen, allen tegen vallen

13 april 2021

Maak een wandeling en help Roeselare een zo valvriendelijk mogelijke stad te zijn!

Vallen is een veel voorkomend probleem onder de oudere populatie. Een val kan ernstige gevolgen hebben op lichamelijk vlak (bv. kneuzingen of breuken), op psychologisch en sociaal vlak (bv. valangst of sociale isolatie) maar ook op financieel vlak door toename van de zorgkosten.

Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. Eén derde onder hen valt zelfs meerdere keren. Onder bewoners van een woonzorgcentrum zijn die cijfers nog hoger: ongeveer 50 tot 70% valt minstens 1 keer per jaar. Bij ouderen met dementie loopt het percentage vallers op tot 66%.

De meeste valpartijen bij ouderen gebeuren binnenshuis (55%). 23% van de vallen vindt plaats buiten het huis, maar gebeurt wel in de buurt van de eigen woning. 22% van de valincidenten gebeurt ver weg van de woning.

Tijdens de Week van de Valpreventie (19 - 25 april 2021) strijden Brussel en de vijf Vlaamse provincies  tegen elkaar voor de titel van 'Beste valpreventieprovincie van het jaar'.  Ook Stad Roeselare wil een zo valvriendelijk mogelijke stad zijn.

Aangezien de omgeving een heel belangrijke invloed heeft op het al dan niet vallen, kunnen jullie onze stad daarbij helpen:

  • Kies één van de bewegwijzerde wandelingen.
  • Denk na over goede voorbeelden (bv. voldoende rustbanken, goede verlichting, veilige oversteekplaatsen…) en knelpunten (bv. onverharde paden, druk verkeer, losliggende tegels…) tijdens de wandeling.
  • Neem een foto tijdens de wandeling.
  • Plaats alle info in dit formulier voor dinsdag 20 april 2021 om 12 u.

1. Kromme wandeling

Ontdek deelgemeente Beveren langs landelijke paadjes en kronkelende wegen. Je komt voorbij het waterspaarbekken en de wijk van 't Verzonken Kasteel. De Kromme wandeling brengt je over 9 km van het centrum naar een oase van groen en landerijen.

2. De Duizendzinnenwandeling

De wandeling dankt zijn naam aan de passage door de Duizendzinnenstraat, met de prachtige hoeve 'Goed der Duizendzinnen'. Ook de rest van de tocht voert langs poëtische vergezichten, zoals het natuurreservaat de Kleiputten en kruiskapel 't Chiepens Kruis. Trek je wandelschoenen aan voor deze tocht van 10 km.

Meer informatie over valpreventie vind je op de website van het Expertisecentrum Val - en Fractuurpreventie Vlaanderen. Je vindt er heel wat tips om vallen te voorkomen in de thuissituatie, het woonzorgcentrum, het ziekenhuis, ...

Logo week van de valpreventie

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?