Een nieuwe zomer, vijf nieuwe kunstwerken in de stad

18 juni 2019

Op verschillende plaatsen in het stadsbeeld kun je verschillende nieuwe kunstwerken ontdekken. Naast drie geschonken werken, hebben ook de twee winnende kunstwerken van het project Kunst in de Stad editie 2018 hun vaste stek gekregen.

 

Piëta Gaetano Petralia

Piëta van Gaetano Petralia – begraafplaats Rumbeke

Gaetano Petralia (1931 Sicilië – 2016 Roeselare) was een beeldhouwer die in Rumbeke woonde. Hij maakte beelden uit Carraramarmer en granito. Zijn echtgenote Lia Berteloot had de wens uitgedrukt om na haar overlijden het werk 'Piëta' te schenken aan de stad, om op de begraafplaats in Rumbeke te plaatsen.

 

 

Poortwachtster Michel Lyssens

Poortwachtster van Michel Lyssens – langs de Regenbeek in Rumbeke

Michel Lyssens (1940 Antwerpen - 2015 Roeselare) was van 1986 tot 1991 leerling van de beeldhouwklas in de Kunstacademie Roeselare bij Pierre Goetinck. Hij kreeg er de Prijs Jules Lagae en een regeringsmedaille.

Michel was een gerespecteerd lokale kunstenaar en zijn werk was te zien op tentoonstellingen in Gent, Roeselare, Strombeek-Bever, Ingelmunster, Heule, Brugge,…

Het vrouwelijk naakt was voor de kunstenaar een oneindige inspiratiebron en is dan ook een constante in zijn beeldhouwwerk (albast, hout, arduin, marmer). Kenmerkend aan zijn werk is dat enkel de torso werd verbeeld en hij erin slaagde om elk beeld een eigen karakter te geven. Via zijn kunst wilde hij niet enkel een beeld maken, maar vooral een verhaal vertellen.

Het werk 'Poortwachtster' in arduin werd geschonken door echtgenote Jozefa Lyssens-Degryse en kinderen en wordt in augustus-september 2019 langs de Regenbeek in Rumbeke geplaatst.

 

 

De Roeselaarse Biggenmarkt

De Roeselaarse Biggenmarkt – de Coninckplein (Sint-Amandsplein)

De West-Vlaamse Varkensveiling (W.V.V.) schonk op 14 juni 2019, 35 jaar na de laatste biggenmarkt op het de Coninckplein, een beeld dat verwijst naar deze toen wekelijkse activiteit in Roeselare.

Sfeerbeeld van de Biggenmarkt

Sfeerbeeld van de Biggenmarkt

Het bronzen kunstwerk, naar een ontwerp van Jaak Van de Velde, is een verwijzing naar de biggenmand, de mand waarin de biggen gepresenteerd werden aan de handelaars. Het werk wordt opgenomen in de erfgoedwandeling Historia in Situ, die de bezoeker langsheen interessante historische locaties in de stad leidt. Deze erfgoedwandeling is momenteel nog in ontwikkeling.

 

Laureaten beeldenroute ‘Kunst in de stad’ editie 2018

In de zomermaanden van 2018 vond de eerste editie van ‘Kunst in de stad’ plaats. Dit is een participatief traject met kunstenaars die zich kunnen inschrijven en waaraan een selectie is gekoppeld om permanent werk in de openbare ruimte te plaatsen. De selectie gebeurt door een publieksjury en een vakjury.

Bij de eerste editie kwam een beeldenroute tot stand met 112 werken van 77 kunstenaars. De werken van de laureaten Paul Deschrijver en Marino Delbeke, beiden kunstenaars die in Roeselare wonen, werden aangekocht.

 

Don Quichote de la Mancha van Paul Deschrijver

Don Quichote de la Mancha van Paul Deschrijver – De Munt

Dit beeld in polyester verwijst naar de hoofdpersoon in de door Cervantes geschreven roman De Vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

Het boek vertelt over de komische reisavonturen van een oude edelman die meent dat hij een ridder is. Gezeten op zijn strijdros Rocinant, in feite een oude, uitgemergelde boerenknol die hij ophemelt tot raspaard en gehuld in een oud verroest harnas en een papieren helm, trekt hij ten strijde tegen alle soorten van onrecht en onrechtvaardigheid. Door het stellen van goede daden hoopt hij beroemd te worden en zo in de gunst te komen van zijn grote liefde, de wonderschone Dulcinea.

 

 

Individuum est Ineffabile van Marino Delbeke

Individuum est Ineffabile van Marino Delbeke – Sint-Amandskerk (Lokaalmarkt)

Dit XXL-schilderij (400cm hoog en 509cm breed) kan je bekijken in de Sint-Amandskerk tijdens een bezoek aan Lokaalmarkt op vrijdagnamiddag.

Dit werk gaat over hoe het lokale zich verhoudt tegenover het globale. Hoe ergens in de wereld iets openscheurt en zich op de oevers van de plaatselijke bevolking stort.

Het gaat over hoe de "locals" reageren op de machinaties van het grote wereldgebeuren en welke rol ze vertolken in dit immer wentelend rad, over de uitdaging onze streekgebonden liefde uit te spelen en een plaatsje te veroveren te midden deze grote roterende caleidoscoop.

Het is een verhaal over de natuur van de mens om zich te verweren tegen al dat gedraai van de wereld door zich te nestelen in eigen gewoontes en rituelen, om een woonst te vinden tussen verleden en toekomst, tussen geboorte en dood, tussen twee tegen elkaar instromende bewegingen.

Die wentelingen van motieven vertakken zich vanuit de grote wereld eindeloos tot in het kleinste schakeltje van het individu: "Individuum est ineffabile" - het individu is onuitsprekelijk.

x
Kan ik je helpen?