Extra Shop & go parkeerplaatsen voor snelle boodschappen

19 Januari 2021

Roeselare is een winkelvriendelijke stad die zeer voordelige parkeertarieven hanteert, zowel voor snelle boodschappers als langparkeerders. Samen met Unizo en de vzw Centrum & Shopping heeft de Stad overlegd hoe het bestaande parkeersysteem van Shop & Go verder kan uitgebreid worden. Dit zijn parkeerplaatsen waar je maximum 30 minuten kan parkeren. Maar wel helemaal gratis!

184 Shop & Go plaatsen

Roeselare telde al 107 parkeerplekken voor Shop & Go. Daar worden er nu op vraag van zowel kopers als handelaars, 77 aan toegevoegd. De bijkomende plaatsen situeren zich voornamelijk in het stadscentrum en binnen de kleine ring. Zo worden de Ooststraat, de Manestraat en de Noordstraat tussen De Munt en de Grote Markt volledig Shop & Go. Daar zullen dan ook de parkeerautomaten verdwijnen.

In totaal zullen er in Roeselare 184 Shop & Go parkeerplaatsen te vinden zijn.

Een shop & go parkeerplaats herken je aan de rode lijn die naast het parkeervak op de grond geverfd is. In het parkeervak zit een sensor.

Een overzichtskaart waarop alle plaatsen aangeduid staan vind je op www.roeselare.be

 

30 minuten gratis.

Quote burgemeester Kris Declercq: “Veel lokale handelaars #VANRSL hebben ondertussen ook een webshop, waar je spullen kan reserveren en bestellen. Met de extra Shop & Go plaatsen, maken we het de klant gemakkelijker om in een winkel iets op te halen of terug te brengen, zaken in een bankkantoor af te handelen, … . De gratis 30 minuten op een Shop & Go plaats volstaan dan beslist om die boodschappen te doen.”

Een Shop & Go plaats is er voor de snelle boodschappen. Je mag er maximum 30 minuten parkeren. Maar goed nieuws: die 30 minuten zijn helemaal gratis!

De maximum parkeerduur van 30 minuten op de Shop & Go parkeerplaatsen geldt voor iedereen en altijd:

  • Ook over de middag, dus ook tussen 12.30 u. en 13.30 u.
  • Ook voor personen met een bewonerskaart. Zij kunnen trouwens altijd gratis parkeren op vrije parkeerplaatsen dichtbij de woning, zowel in een zone van betalend parkeren als in een blauwe zone.
  • Ook voor gebruikers van een parkeerkaart voor personen met een handicap. In tegenstelling tot elders in een betalende of blauwe zone – waar zij onbeperkt in tijd en gratis mogen parkeren – geldt de maximumduur van 30 minuten op een Shop & Go parkeerplaats dus ook voor hen.

Je hebt geen parkeerticket nodig.

Ook een SMS of app-bericht versturen is overbodig. De sensor in het parkeervak registreert hoe lang je er parkeert. Sta je er toch langer dan 30 minuten? Dan stuurt de sensor een signaal naar de parkeerwachters. De retributie bij het overschrijden van de maximaal toegelaten parkeerduur wordt vastgesteld op 20 euro/halve dag.

In de loop van februari zullen er 77 parkeerplaatsen worden ingericht voor Shop & Go. Dit zal voor weinig hinder zorgen. Wanneer de aannemer de sensor plaatst, zal de parkeerplaats tijdelijk niet beschikbaar zijn. Nadien volgt ook nog het aanbrengen van de rode markering.
Vanaf 1 maart zullen deze parkeerplaatsen in werking zijn.

Lekker lang parkeren.

De uitbreiding van de Shop & Go plaatsen, is een maatregel die kadert binnen het parkeerbeleid van de Stad. Een actualisering van het retributiereglement op het parkeren van voertuigen wordt volgende week ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad.

Quote schepen Griet Coppé: “Welke parkeerformule je ook kiest, je betaalt steeds weinig of niets. Van gratis ultrakort parkeren voor een kwartier, gratis 30 minuten parkeren met Shop & Go tot het eerste uur gratis bij langer ondergronds parkeren,… de Stad hanteert voordelige tarieven.”

De boodschap is duidelijk: kort winkelen in de stad of iets ophalen? Gebruik 30 minuten gratis op de Shop & Go plaatsen. Wil je langer winkelen in de stad? Maak dan gebruik van de voordelige ondergrondse parkings (De Munt, Wallenparking, Stationsparking), waar je bovendien ook het eerste uur gratis parkeert.

Elke zaterdag is er bovendien een bijzonder gunsttarief: Lekker Lang Parkeren. Wie dan tussen 12 u. en 20 u. Parking De Munt, de Wallenparking, de Moermanparking of de Stationsparking binnenrijdt, kan voor slechts 1 eur maar liefst 4 uur lang parkeren. Als bezoeker hoef je hiervoor niets te doen, het tarief wordt automatisch toegepast door de betaalautomaat.

Extra comfort voor zorgverstrekkers.

De vergoeding voor een gemeentelijke parkeerkaart voor zorgverstrekkers wordt aangepast van 100 euro/kaart/jaar naar 50 euro/kaart/jaar. Dit is een beslissing van het Stadsbestuur in het kader van de extra ondersteunende maatregelen voor de zorgsector.

Naast de aanpassing van dit tarief, zullen ook de bijkomende Shop & Go plaatsen voor hen meer comfort bieden tijdens de uitoefening van hun job. In het kernwinkelgebied zullen zij gemakkelijker een vrije parkeerplaats kunnen vinden voor korte huisbezoekingen en verzorging aan huis, … .

  • shop & go
Toon vergrote weergave in een popup (shop & go)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?