Gratis speekseltesten voor jeugdanimatoren

27 juli 2021

Stad Roeselare biedt samen met Kiwanis en AZ Delta gratis speekseltesten aan voor jeugdorganisaties en jeugdanimatoren werkzaam in de stad

Stad Roeselare biedt sinds 16 juli gratis speekseltests aan Roeselaarse jeugdverenigingen die op kamp vertrekken buiten Roeselare. Dit aanbod wordt nu uitgebreid naar organisaties / animatoren die kampen of een jeugdwerking organiseren in Roeselare.

Stad Roeselare biedt sinds 16 juli gratis speekseltests aan Roeselaarse jeugdverenigingen die op kamp vertrekken buiten Roeselare. Dit aanbod wordt nu uitgebreid naar organisaties / animatoren die kampen of een jeugdwerking organiseren in Roeselare.

Vraag je gratis testen aan

De Stad biedt je de kans om voor je begeleiders / animatoren een speekseltest/snelle PCR test op vrijwillige basis aan te vragen, met dank aan de goede samenwerking met AZ Delta.

Je bestelt zelf het nodige aantal tests en haalt die op bij AZ Delta. Elk neemt bij zichzelf een speekseltest af, waarop die stalen terug bij AZ Delta worden binnengebracht. Het labo van AZ Delta zorgt vóór de verwerking en zo krijgt de groep binnen 24 uur de resultaten.

Organisaties die een aanbod hebben dat zich wekelijks herhaald (zoals speelpleinwerking, sportkampen, …), kunnen ervoor kiezen om hun animatoren / begeleiders wekelijks te laten testen, telkens voor de start van de volgende week.

De tests zijn gratis. Serviceclub Kiwanis en de Stad delen de kosten.

Keuze voor speekseltest

De speekseltest is zeer betrouwbaar. De stalen worden in het labo van AZ Delta gescreend, net zoals dat ook bij de PCR-test gebeurt. Zo kiest de Stad voor een test die nog betrouwbaarder is dan de zelftests die op de markt zijn. De test is pijnloos en het afnemen kan door de begeleiders/leden zelf, wat ook de organisatie ervan gemakkelijker maakt. De resultaten worden vervolgens geregistreerd voor contacttracing en opvolging door medische diensten. Dit testresultaat is niet geldend als reisattest voor het buitenland.

Hoe aanvragen? Praktisch in 10 stappen:

 1. Bespreek en beslis met je organisatie om de begeleiding, animatoren, leden, koks, … vooraf te testen. Bepaal wanneer je de testresultaten wil weten, afhankelijk van de start van het zomerkamp of het zomeraanbod in de stad.
 2. Zo ja, maak een lijst in excel van vier kolommen: naam, voornaam, geboortedatum en rijksregisternummer van iedereen die je wil laten testen.
 3. Neem contact op met de ‘klinisch bioloog van externe COVID wacht’ van het labo van AZ Delta via 051/23.71.96
 4. Doe je aanvraag 24 uur voor je de testing wil organiseren. Maak afspraken omtrent de ophaling en het terug binnenbrengen van de testen met het labo op campus Rumbeke, Deltalaan 1.
 5. Mail, als opvolging van de telefoon, de excel deelnemerslijst voor de testing door naar drs.labo [at] azdelta.be
 6. De testrecipiënten met instructies en etiketten (voorzien van naam, voornaam, geboortedatum en rijksregisternummer) kunnen dan op afgesproken tijdstip afgehaald worden en na afname terug bezorgd worden bij het labo op campus Rumbeke, Deltalaan 1.
 7. Organiseer de testing volgens de geldende corona maatregelen.
 8. Lever de tests in bij het labo op campus Rumbeke, Deltalaan 1. 12 tot 24 uur later kan iedereen individueel zijn testresultaat zien via www.mijngezondheid.be
 9. Zijn alle testresultaten negatief, dan kan je veilig op kamp vertrekken of de zomerwerking starten in de stad.
 10. Zijn er testresultaten positief? Neem dan contact op met het regionaal aanspreekpunt van de Eerstelijnszone: 0471/88.81.34. Zij brengen jullie in contact met de arts die samen met jullie zal bepalen wat de volgende stappen zijn om veilig op kamp te vertrekken of veilig het kamp te laten doorgaan in Roeselare. Via AZ Delta krijgt de arts rechtstreeks inzicht in de testresultaten.

Preventieve maatregelen

Jullie koepelorganisaties schreven in samenwerking met De Ambrassade verschillende draaiboeken uit om jullie kampen veilig te organiseren. Je neemt best preventieve maatregelen tijdens de voorbereidingen door o.a risicocontacten te vermijden.

Preventief testen ( met negatief resultaat ) is ook geen vrijbrief om zich te onttrekken aan preventieve maatregelen.

Kies voor een bubbelwerking, zonder je af bij symptomen,… allemaal belangrijke onderdelen van de organisatie van het kamp. Zo zorg je ervoor dat het coronavirus geen kans maakt.

https://ambrassade.be/nl/kennis/corona-en-jeugdwerk

Bij verdere vragen neem gerust contact op via 1788 [at] roeselare.be of bel 1788

 • knutselkamp
Toon vergrote weergave in een popup (knutselkamp)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?