Herdenkingsplakkaat en zitbanken eren Poolse bevrijders van Roeselare

8 september 2020

Zondag 6 september werd de 76-jarige bevrijding van Roeselare door Poolse eenheden herdacht met een bloemenneerlegging aan het Pools monument op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.
De Poolse ambassadeur onthulde er eveneens twee zitbanken en een herdenkingsplakkaat.
 

Gesneuvelde Poolse soldaten krijgen een gezicht in een herinneringsbord.

Het monument voor de bevrijding van Wereldoorlog II op de Onze-Lieve-Vrouwmarkt vermeldt enkel de namen van de soldaten. De gezichten van de soldaten waren onbekend. Na heel wat opzoekwerk tot in Britse archieven beschikken we nu over de foto’s van de gevallen Poolse soldaten. Met een herinneringsbord bij dit monument krijgen, voor het eerst in 76 jaar, de gevallen Poolse soldaten een gezicht. Het herinneringsbord vertelt het verhaal van de bevrijding, de aanvalstactiek van Maczek, de rol van Simonne Brugghe en het lot van elke soldaat in het gevecht.

Het bord maakt deel uit van het project Historia in Situ, latijn voor ‘hier op deze plaats is geschiedenis geschreven’.  De Stad plaatste, in samenwerking met Terf, reeds een 10-tal dergelijke borden in de stad.

Twee unieke zitbanken met beeltenis Generaal Maczek en Simonne Brugghe 

Voortaan is de Onze-Lieve-Vrouwemarkt twee zitbanken rijk die op een speciale wijze werden aangekleed werden. De ene bank brengt een eerbetoon aan Generaal Maczek, de andere herinnert verzetsheldin Simonne Brugghe.
De foto van Simonne Brugghe werd genomen door de zoon van burgemeester Mahieu bij de plechtigheden bij de bevrijding in 1944. De foto van generaal Maczek kreeg de stad van het Memoriaal in Breda.
Dat de twee historische figuren op de houten zitbanken geprint werden, zal het toeristisch beeld van Roeselare versterken. Bij de beleving in het openbaar domein laten we hiermee erfgoed een bijzondere rol spelen.

  • Bankje Poolse bevrijding
Toon vergrote weergave in een popup (Bankje Poolse bevrijding)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?