Jawadde een padde: 24 maart in de Wolstraat

13 maart 2018

Jawadde een padde: 24 maart in de Wolstraat

De rijke poel aan de Wolstraat in Roeselare bruist van het leven met zijn vele padden, kikkers en salamanders. Aan de hand van zoekkaarten leer je deze dieren te herkennen en kan je uitzoeken wat ze nodig hebben om te overleven. Je krijgt er te horen waarom deze poel zo belangrijk is midden in de wijk en wat nu precies een geschikte biotoop voor amfibieën is.

Het stukje Wolstraat is voor de gelegenheid verkeersvrij. Ideaal om amfibieën te stoepkrijten en om spelletjes op te stellen. Bezoekers kunnen in het nabijgelegen scoutslokaal terecht voor een hapje en een drankje. 

 

Iedereen, zeker gezinnen met jonge kinderen, zijn van harte welkom op 'Jawadde, een padde' op zaterdagnamiddag 24 maart tussen 13.30 u. en 16.30 u. De amfibieënnamiddag is gratis en wordt aangeboden door Natuurpunt Mandelstreke, stad Roeselare en de milieuraad, de werkgroep paddenoverzet Roeselare, de Scouts en 't West-Vlaamse hart.

Paddentrek

Afgelopen dagen staken vele vrijwilligers de handen uit de mouwen om de trekkende amfibieën te redden. Vorig weekend was een topweekend voor de trek van de amfibieën : padden, kikkers en salamanders die na de lange, koude winter naar een poel trekken om te paren en eitjes af te zetten.

Ook in Roeselare werden er met steun van de provincie en ’t West-Vlaamse hart paddenschermen opgesteld. Deze schermen beletten de amfibieën om de straat te dwarsen. Vrijwilligers controleren de schermen en zetten de diertjes veilig aan de overkant van de weg.

In totaal  werden in Roeselare reeds 694 levende padden en 126 salamanders over gezet.  Er vielen echter al 61 slachtoffers: 43 padden en 18 salamander werden aangereden of door de luchtverplaatsing van voorbijrijdende voertuigen weggeblazen. Ook de komende week wordt nog een massale paddentrek verwacht. Een aangepaste snelheid op landelijke wegen kan nieuwe slachtoffers vermijden.