KOERS sleept nominatie European Museum of the Year in de wacht

10 december 2019

KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare, is genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2020 (EMYA). De prestigieuze Museum of the Year Award gaat uit van het European Museum Forum dat sinds 1977 elk jaar een nieuw of pas vernieuwd museum bekroont. KOERS kijkt uit alvast uit naar 2 mei 2020 wanneer tijdens een conferentie in Cardiff (Wales) de winnaar bekend gemaakt zal worden.

De prijs ging in het verleden zowel naar grote als kleine musea. Gemene deler, aldus de jury, is dat het gaat om ondernemende musea die op innovatieve manieren een divers publiek weet te boeien. Bij de eerdere winnaars zitten wereldvermaarde musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Victoria and Albert Museum (British Galleries) in Londen of het Guggenheim Museum in Bilbao, maar ook lokale musea zoals het Polin Museum over de Geschiedenis van de Joden in Polen in Warschau, het Kumu Kunstmuseum in Tallinn of het Speelkaartenmuseum in het Franse Issy-les-Moulineaux. Eén Belgisch museum slaagde er in de hoofdprijs binnen te halen: het Gallo-Romeins Museum in Tongeren in 2011.

Een dik jaar geleden heropende KOERS. Museum van de Wielersport met een volledig vernieuwde scenografie. De transformatie viel alvast in de smaak, want KOERS mocht intussen meer dan 25 000 bezoekers verwelkomen. De EMYA-nominatie kwam er na een jurybezoek en mystery visit eerder dit jaar. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op de slotdag van het jaarlijkse ‘Conference of the European Museum Forum’ op 2 mei 2020 in het National Museum of Wales in Cardiff’. Elke genomineerde krijgt er de kans zijn nominatie via een presentatie kracht bij te zetten. Hoewel er een pelotonnetje kanshebbers is – en de nominatie op zich al een hele eer is – kijkt schepen José Debels vol vertrouwen uit naar de uiteindelijke fotofinish in Cardiff.

  • koersmuseum
koersmuseum
x
Kan ik je helpen?