Laureaten Kunst in de stad

22 december 2020

Stad Roeselare koopt vier kunstwerken aan van de kunstenroute 2020 #VANRSL. Uit alle kunstwerken werden door het publiek en een deskundigen jury vijf laureaten gekozen. Vier van winnende kunstwerken krijgen volgend jaar een plekje in het straatbeeld.

Kunst in de stad

De zomer van 2020  was anders dan voorgaande zomers. Kunst in de Stad, een tweejaarlijkse beeldenroute in het stadscentrum van Roeselare kon dankzij de steun van velen toch doorgaan!  Deze tweede editie focuste zich op regionale talentvolle kunstenaars en werd door de stad Roeselare in uitvoering toevertrouwd aan vzw Rauwkost, met steun van het cultuurcentrum De Spil. Er namen 19 individuele  kunstenaars en 1 kunstenaarscollectief deel aan deze beelden- en kunstroute, waarbij 23 werken geplaatst werden.

Participatief traject

“Oltegoare” zijn we ervoor gegaan en “Oltegoare” hebben we de vijf laureaten gekozen. Met deze expo kregen kunstenaars de kans om in een participatief traject hun werk te tonen. De werken op de route van Kunst in de Stad kwamen in aanmerking voor een wedstrijd.  Bij de publieksjury kon gestemd worden aan de hand van een stemformulier. Er kon slechts 1 formulier per persoon ingediend worden. Voor de deskundige jury had vzw Rauwkost 3 juryleden aangetrokken om de kunstwerken te beoordelen.

De kunstenaars met de hoogste totaalscore van de publieksstemmen en de jurypunten zijn: 

  • het werk The Story van Dirk Dejonckheere
  • het videowerk van The Epitaph van Floris Boccanegra
  • het werk Peer van Maarten Schaubroeck
  • het werk Pee van Mag Vermeire
  • het werk van het Collectief Rauwkost

Tijdens de eerste editie van Kunst in de Stad werden 2 kunstwerken aangekocht door het stadsbestuur. Ditmaal is gekozen om 4 kunstwerken van de laureaten aan te kopen en te integreren in het stadsbeeld.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat het kunstwerk The Story van Dirk Dejonckheere zowel bij het publiek als bij de deskundige jury de hoogste score had.  In overleg met Floris Boccanegra werd voorgesteld om een alternatief werk en geïnspireerd op het tentoongestelde videowerk van The Epitaph te ontwerpen dat ook verwijst naar zijn kunstperformance The Epitaph in Caïro. Hierbij kwam het voorstel van de kunstenaar om met een Epitaph schijf te werken. Daarnaast wordt ook de Peer van Maarten Schaubroeck en het moeder met kind van Mag Vermeir aangekocht. De kunstwerken zullen begin 2021 in het straatbeeld verschijnen.

Dirk Dejonckheere, winnaar Kunst in de stad 2020, aan het woord

Dirk, je maakt kunst met miniatuurfiguurtjes. Kan je hierover wat meer vertellen?

“Ik ben hier al 4-5 jaar mee bezig. Ik volgde fotografie aan ‘t CVO en één les ging over macro. Het viel zo in de smaak dat ik er in het begin heel mijn vrije tijd instak. Wanneer ik op het idee kwam om figuurtjes over dagelijkse dingen te laten lopen had ik een onuitputtelijke bron van inspiratie gevonden. Ik fotografeerde deze tafereeltjes en postte ze op sociale media. Tot mijn grote verbazing zag ik op Instagram en Facebook mijn volgersaantallen groeien.  Maar daarnaast werd ook heel enthousiast gereageerd. Hierop besloot ik met mijn vrouw een T-shirt collectie te beginnen (DLP /dirk’s little people) maar dan met kleine rennertjes. Deze shirts liggen nu in 27 winkels over heel Vlaanderen, zo ook in de museumshop van KOERS, Museum van de wielersport.”

Hoe vind je het om als absolute lieveling van de publieks- en deskundige jury benoemd te worden als winnaar van deze tweede editie van de  beeldenroute Kunst in de Stad?

Als winnaar verkozen worden en dan nog in mijn stad Roeselare is voor mij het hoogtepunt tot nu. Nadat ik dit jaar het gezicht was van de Week van het Hart in AZ Delta kan 2020 voor mij niet meer stuk.  Mijn winnende werk The Story  beeldt de Ratrace uit. Vanaf de aanzet, over het gehaast zijn, tot het moment dat we er de brui aan geven en de snelheid van de tijd achter ons laten. Weldra kan je dit werk opnieuw bewonderen aan de buitenmuur van de Oude Stedelijke begraafplaats ter hoogte van de Blekerijstraat 9 zoals ook opgesteld in de beeldenexpo tijdens de zomer. Die gaten in de muur vormden voor mij de ideale uitvalsbasis om mijn ding te doen. Mijn figuurtjes vragen nu eenmaal om kleinere ruimtes en dit is een ideale plaats. Ik ben enorm geflatteerd om als winnaar uit de bus te komen en ik ben trots op mijn stad dat ze dit werk aankopen en een plaats geven waar het tot zijn recht komt. Graag bedank ik alle betrokken partijen voor hun appreciatie voor mijn werk! “

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?