Netwerkdag: Van polarisatie naar verbinding

1 september 2021

Het laatste anderhalf jaar zette COVID-19 de wereld op zijn kop. Complottheorieën en fake nieuws schoten als paddenstoelen uit de grond. Polarisatie werd een hot topic.

Stad Roeselare, Stad Izegem en Gemeente Hooglede slaan op donderdag 7 oktober 2021 de handen in elkaar voor de organisatie van de netwerkdag ‘Van polarisatie naar verbinding’.

Sprekers Tim Verheyden en Bart Brandsma en de organisaties Tumult, Kliq vzw, Agentschap Integratie en Inburgering en Goesthing bieden op deze dag handvaten om met de uitdagingen van polarisatie, fake news en desinformatie om te gaan.

Je kan hier inschrijven voor de netwerkdag, tot 1 oktober 2021.

Programma

9 u.  Onthaal 
9.30 u.  Inleidend woordje door burgemeester Kris Declercq
9.45 u.

Plenair gedeelte: Fake news en desinformatie - Tim Verheyden

11.15 u. Start keuzesessie 1
12.30 u. - 13.30 u. Lunchmarkt: netwerken en ontdekken van goeie praktijken tijdens de lunch.
13.30 u. Start keuzesessie 2
15.15 u. Plenair gedeelte: Bart Brandsma geeft een introductie in het fenomeen polarisatie
16.30 u.  Afsluitende receptie en mogelijkheid om verder te netwerken of de markt te bezoeken

Keuzesessies

Rebelleren kan je leren – Hade Wouters – The Tiny Office

Onze samenleving is complexer dan ooit. We staan voor grote uitdagingen: zowel nu als in de toekomst. We hebben nood aan mensen die kunnen samenwerken, leiderschap tonen en creatief en innovatief denken. Het is in ieders belang dat onze kinderen en jongeren die eigenschappen kunnen ontwikkelen.

En toch lijkt dat vaak stroef te gaan. Jongeren tonen zich opstandig, destructief en tonen weerstand. Onze natuurlijke reactie hierop is ergernis, het proberen breken van de weerstand en soms ook machtsvertoon. In gesprek gaan helpt. Dat weten we. Maar het is niet gemakkelijk.

In deze workshop gaan we terug naar de fase vóór het handelen, voor de reactie. We gaan kijken wat de weerstand van jongeren met ons doet en hoe we die kunnen ‘lezen’. Kunnen we een ander perspectief innemen? Een perspectief dat ons kan helpen om de jonge rebellen van vandaag te laten uitgroeien tot de leiders van morgen, door in te zetten op empathie, verbeelding en lef.

Hoe omgaan met hete hangijzers in de klas – Hans Hendrickx – Kliqvzw

De school is dé plaats bij uitstek om een open en veilige leeromgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. De klas van vandaag is echter diverser dan ooit. Hoe kan je in de huidige onderwijssetting op een veilige, respectvolle manier praten over hete hangijzers rond diversiteit?

Dankzij de vorming ‘Hoe omgaan met hete hangijzers in de klas’ krijg je een antwoord op deze vraag.

Begrippen als ‘framing’ en ‘multiversum’ komen aan bod. Je verwerft inzicht in het dialoogmodel van drie werelden. We staan ook stil bij concrete voorbeelden rond impliciet en expliciet lesgeven. Je krijgt een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe geef je vragen aan leerlingen om tot nadenken te komen?
 • Hoe respecteer je de roots van leerlingen?
 • Kortom: hoe leer je leerlingen communiceren over deze onderwerpen?

Online haatspraak – Tumult

Vuile homo”, “Alle moslims zijn terroristen”, “Maar zwarten zijn nu eenmaal aapachtigen”.

Kom jij ook in aanraking met haatspraak op sociale media of daarbuiten?

In deze vorming komen volgende aspecten aan bod:

 • Hoe kan je reageren op haatspraak?
 • Kan je de jongeren van je groep versterken in reageren?
 • Kan je als school, als vereniging of groep samen iets ondernemen?
   

Je krijgt een overzicht van mogelijkheden hoe je als groep of als individu kunt reageren. Verwacht je aan tools en methodieken om educatief aan de slag te gaan.

In deze vorming ontdekken we samen hoe haatspraak tot stand komt, wat de mogelijke effecten zijn en vooral hoe we een (re)actie opbouwen aan de hand van 5 keuzes.

Cultuursensitief handelen – Agentschap Integratie en Inburgering

In de klascontext, in de buurt, op de sportclub, op allerlei plaatsen ervaren we de superdiverse samenleving. Elk van ons maakt er deel van uit. Leerkrachten, welzijnswerkers of lokale hulp- en dienstverleners schenken vanuit hun professioneel kader meer en meer aandacht aan cultuursensitief handelen.

Er bestaat niet zoiets als een ‘cultuursensitief toverstafje’ maar elke situatie en elk gesprek biedt wel degelijk een kans tot cultuursensitief handelen. Wat betekent bewust omgaan met ‘culturele diversiteit’ eigenlijk? Wat helpt om op een cultuursensitieve manier samen te leven en te werken? Tijdens deze workshop maak je kennis met cultuursensitief handelen. Daarbij geven we je enkele concrete tips en voorbeelden mee.

Praktisch

 • Wanneer: donderdag 7 oktober 2021
 • Locatie: Traxweg 1, 8800 Roeselare.
 • Inschrijven is verplicht. Je kan tot 1 oktober hier inschrijven
 • Deelnameprijs: € 8

Openbaar vervoer

Tot aan station Roeselare. Van aan het station is het ongeveer 5 minuten stappen tot aan TRAX.

Met de auto

Parkeren kan in de ondergrondse parking van het station. Inrit via Traxweg/Beversesteenweg of Jules Lagaelaan. TRAX bevindt zich op 5 minuten stappen van de parking.

 • banner netwerkdag polarisatie
Toon vergrote weergave in een popup (banner netwerkdag polarisatie)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?