Nieuw stadhuis Roeselare is beste circulaire bouwproject van het jaar

10 maart 2022

Ontwerpteam van Stad Roeselare met o.a. Arcadis en B-architecten wint Circular Building Award voor renovatie stadhuis.

Gisterenavond vond de uitreiking van de Belgian Construction Awards 2021 plaats. De awards zijn een organisatie van de tijdschriften ‘De Bouwkroniek’ en ‘La Chronique’. Een professionele vakjury boog zich over vele kandidaten uit de private en publieke bouwsector in verschillende categorieën. Wellicht het meest opvallende project dat in de prijzen viel: het toekomstige stadhuis van Roeselare, dat de ‘Circular Building Award’ op de schouw mag zetten. Die prijs gaat telkens naar het bouwproject dat de levenscyclus van de gebruikte bouw- en andere materialen maximaliseert – en zo dus de ecologische impact vermindert.

Vele materialen krijgen een nieuw leven

De vernieuwing van het Roeselaarse stadhuis – samen met het belfort erkend als UNESCO werelderfgoed – is namelijk een huzarenstukje op circulair vlak. Want niet alleen het sloopafval van het oude gebouw krijgt een nieuw leven, ook allerhande andere materialen worden hergebruikt: van meubels over verlichting, tot zelfs de radiatoren. Die gerecupereerde materialen worden ofwel hergebruikt in het nieuwe stadhuis, ofwel herbestemd in andere projecten. Zo gingen bijvoorbeeld meer dan 50 scholen en verenigingen naar huis met tweedehands keukens, kasten en kantoormateriaal.

Stadhuis zet circulair bouwen op de kaart

Stad Roeselare bouwt aan een innovatief stadhuis aan de Grote Markt dat voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen met een naadloze integratie van de historische monumenten. Het stadhuis streeft bovendien naar het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’. Dit is een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met een minimale ecologische impact. De site wordt namelijk ook aangesloten op een warmtenet – zodat er zonder fossiele brandstoffen verwarmd en gekoeld wordt – en alles wordt volgens de strengst mogelijke normen geïsoleerd. Onder andere dankzij deze plannen dalen de energiekosten van water, gas en elektriciteit fors.

 

 

  • vereniging haalt tafel uit oude stadhuis op
Toon vergrote weergave in een popup (vereniging haalt tafel uit oude stadhuis op)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?