Nieuwe stadhuis van Roeselare rolt de deurmat uit op zondag 30 juni

29 mei 2024

Na twee jaar van intensieve werkzaamheden staat Roeselare op een zucht van een gloednieuw, duurzaam en toegankelijk stadhuis. De verouderde gebouwen, met een erbarmelijke energiescore en slechte toegankelijkheid, werden circulair gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen.  

Bovendien biedt het nieuwe gebouw een groen rustpunt in het stadscentrum met een binnentuin. Tegelijkertijd worden de historische wortels van de Grote Markt, het historische stadhuis, het belfort en twee erfgoedgevels in de Zuidstraat, in ere hersteld. Met een sterke financiële injectie en grondige renovatie toont de Stad haar toewijding aan het behoud van dit historisch erfgoed, uit respect voor het verleden én voor de toekomstige generaties.  
 
De gekende ingang aan de Botermarkt 2 is verdwenen, want de Grote Markt 1 is de iconische ingang naar het atrium. Dat is een centrale ontmoetingsruimte waar je de loketten en het onthaal van 1788 vindt. Op die plek heb je een magnifiek uitzicht op het Belfort, het historische stadhuis én het nieuwe kunstwerk van cultureel ambassadeur Nick Ervinck.  

Op zondag 30 juni iedereen van 11 tot 17 uur welkom om het stadhuis te ontdekken via een rondleiding doorheen het gebouw, vol informatie en animatie!

Je ontdekt de gerestaureerde historische gebouwen, het nieuwe atrium, de binnentuin en zo veel meer. Aanschouw Roeselare vanop de bovenverdieping of ontdek de expo over de geschiedenis van Roeselare op de vernieuwde zolder van het Belfort. Tal van randanimatie, met in het bijzonder dansers op het Belfort, op de Grote Markt en op het parcours maken het bezoek helemaal af.  

Dienstverlening in het stadhuis start op 4 september

Tussen de eerste spadesteek en de kijkdag zit er twee jaar. Met man en macht, met 150 arbeiders die momenteel per dag het beste van zichzelf geven, wordt er gewerkt om het nieuwe baken in Roeselare klaar te krijgen. Ook de aanleg van de omgeving rondom start binnenkort. Want begin juli verhuizen de eerste medewerkers. Gedurende de zomer nemen de collega’s van Roeselare en het college van burgemeester en schepenen hun intrek in de nieuwbouw. Intussen worden de laatste werken aan het Belfort en stadhuis uitgevoerd, zodat ze gebruiksklaar zijn voor de start van de dienstverlening in september.  

Alle dienstverlening, zoals Burgerzaken, Stedenbouw, 1788, … gaat van start op woensdag 4 september. En met het nieuwe stadhuis schakelt ook de dienstverlening een versnelling hoger. Naast digitale dienstverlening vindt de Stad het belangrijk dat fysiek bezoek mogelijk is. Daarom komt er een afhaalbalie voor attesten, identiteitskaart, … én zijn onthaal van 1788 en de afhaalbalie voortaan open over de middag. Om de dienstverlening, online en offline, vlot te laten verlopen, kroop de Stad ook in het hoofd van de burger: hoe word je het snelst geholpen? Hoe vind je gemakkelijk de weg? Met alle uitkomsten ging Roeselare aan de slag om een puike service voor de burger neer te zetten.  

Tot de opening op 4 september blijft de dienstverlening gegarandeerd in ARhus (De Munt 8) en in de Delaerestraat. Heb je vragen over de verhuis? Contacteer dan zeker het gratis meldpunt 1788 (bel gratis, mail, surf, WhatsApp of gebruik de app).  

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?