Out of Business

26 april 2018

12 – 21 mei: Tentoonstelling in Galerie Alfons Blomme

Kunstenaar Boccanegra (Roeselarenaar Floris Caes, 29) verbleef in maart 2017 in de Iraakse stad Mosul. Terwijl de Iraakse troepen hevig strijd leverden met terreurgroep IS, zocht Floris in het oorlogspuin naar rolluiken. Vooral kleurrijke rolluiken waarmee de mensen daar ’s avonds hun winkeltjes afsluiten. Die rolluiken zijn door kogels doorzeefd, sommige dragen IS-boodschappen.

Met de kunstinstallatie 'Out of Business', bestaande uit negen toegetakelde rolluiken, wil Boccanegra op een visuele manier aantonen dat het telkens weer opnieuw de burgerbevolking is die het grootste slachtoffer is van oorlogsgeweld.

De rolluiken tonen daarnaast ook op een directe manier de vernietigende kracht van oorlog aan. Met als doel om het voor de toeschouwer duidelijk te maken waarvoor het is dat mensen op de vlucht zijn geslaan. 

Met de steun van Stad Roeselare worden de negen grote rolluiken (elk met eigen verhaal) nu voor het eerst geëxposeerd. De tentoonstelling vindt plaats in Galerie Alfons Blomme van zaterdag 12 mei t.e.m. (pinkster)maandag 21 mei. De openingsuren zijn elke dag van 10 u. tot 12 u. en van 14 u. tot 18 u.

Out of Business - Boccanegra

De expositie wordt gekoppeld aan een concertenreeks in huiskamers in de wijk Krottegem.

Zaterdag 12 mei: Een wereldtournee in huiskamers!

Op 12 mei kan je op wereldtournee doorheen Krottegem. In vier huizen zetten de bewoners hun deuren open voor concerten met wereldmuziek!

Als cultuur de voorhoede van een samenleving vormt, dan voert ze haar taak pas goed uit als ze steevast de richting aangeeft, de mensen aanzet tot reflectie en uitnodigt om te volgen. Onze stad is in volle ontwikkeling en kende een stevige bevolkingsaangroei. De internationalisering die hiermee gepaard gaat, is zichtbaar in de wijk Krottegem.

De artistieke formule van deze reeks huiskamerconcerten: vier muzikantenduo’s, die telkens uit een allochtoon en een autochtoon bestaan, brengen telkens drie korte akoestische sets. De muzikanten blijven in hun huiskamer, terwijl het publiek zich in kleine groepen verplaatst en een parcours aflegt van vier adressen om er telkens een muziekconcert van wereldklasse bij te wonen.

Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk via info [at] la-barraca.be of  0473 834 348.

…En nadien is er volop gelegenheid om na te praten op de Krottegemse Feesten!

Op WERELDTOURNEE naar

MILJAN DUO in de Mariastraat 19, bij de familie Camerlynck, om 16.30 u., 18.30 u. en 19.30 u.

met Ludmila Terentiouk (cymbalom) en Jan Lefebvre (accordeon en zang)
Op muzikale verkenning door de Oost-Europese landen (Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Hongarije, Servië, Roemenië, enz...), Weense walsen, operette, klassiek, enz. De traditionele timbres, de vrije improvisaties en de verrassende interpretaties leiden tot een bijzonder klankgeheel. Voer voor poëtische zielen! 

 

BALKANELA in de Koornstraat 101, bij mevrouw Rapol, om 16.30 u., 17.30 u. en 18.30 u.

met Nela (zang) en Thomas Deleu (gitaar & keyboards)
BALKANELA is een Belgisch-Bosnisch duo dat traditionele liedjes uit de Balkan brengt. Muzikant Thomas Deleu is ook bezieler van CREA THERA, dat laagdrempelige muziektherapeutische activiteiten voor nieuwkomers – kinderen, jongeren en volwassen – in West-Vlaamse opvangcentra, basisscholen, middelbare scholen,... voor zijn rekening neemt.

 

Flamenco-gitaarrecital met BURAK BALCI in de Sint-Hubrechtsstraat 24, bij Laban Carlier (Barlaban), om 16.30 u., 17.30 u. en 19.30 u.

Burak Balci is acteur én Flamencogitarist. Als Gentse-Turk is hij ook autochtoon en allochtoon in éen persoon verzameld. Burak studeerde lang aan de meest toonaangevende academies Sevilla om er zich als Flamencogitarist te vervolmaken. Zijn stijl is lyrisch en nauwgezet, doch krachtig en overtuigend.

 

DAMAST DUO in de Jules Lagaelaan 5, bij Laurent en Michèle Dewilde-Hostekint en kroost, om 17.30 u., 18.30 u. en 19.30 u.

met Jonas Malfliet (accordeon) en Shalan Alhamwy (viool).
Shalan is een klassiek geschoolde Syrisch muzikant en componist. Hij is geboren in Homs en studeerde in Damascus. Hij woont ondertussen al een tijd in België. Hij schreef composities voor onder meer het WDR Radio-orkest, Violet en het Nationaal Syrisch Orkest. Jonas is een veelzijdig muzikant die een hele waaier aan genres beheerst op piano, accordeon en drums. Hij is ook docent bij onder meer Muziekpublique en Jeugd&Muziek.

  • Out of Business - Boccanegra
Out of Business - Boccanegra