Proefproject Fietstrommels op Krottegem

23 oktober 2018

Stad Roeselare wil meer comfortabele stallingsplaatsen voor fietsen aanbieden. Daarom lanceren we deze week een proefproject met fietstrommels in de buurt van Krottegem. Aan een voordelige prijs kunnen mensen in de buurt een fietsstalplaats huren, als zij niet zelf hun fiets kunnen binnen plaatsen.

 Nood aan een buurtfietsenstalling

In 2017 voerde Mobiel 21 een onderzoek naar het implementeren van een buurtfietsenstalling in Roeselare. Krottegem werd hiervoor geselecteerd als proefwijk. Uit de resultaten van dit onderzoek en survey in de wijk bleek dat bewoners van rijhuizen niet altijd een comfortabele stallingsplaats voor hun fiets hebben. Vaak staat deze op straat of in de gang gestald.

 Vier fietstrommels op centrale locaties

Stad Roeselare ging met deze resultaten aan de slag en start daarom een proefproject op om comfortabele stallingsplaatsen voor fietsen aan te bieden. Er werden vier fietstrommels aangekocht. Twee krijgen een plaats op O.-L.-Vrouwemarkt en twee op de openbare parking in de Spanjestraat.

Mensen die in een straal van 200 meter van deze locaties wonen, kunnen een aanvraag indienen om een fietstrommel te huren. Je betaalt 5 euro huur per fiets per maand. Naast het wonen binnen deze radius, moet men ook wonen in een rijwoning zonder eigen garage of fietsberging en mag je geen huurder/eigenaar zijn van een andere bergruimte of garage die niet tot de eigen woning behoort.

Wie interesse heeft om een fietstrommel te gebruiken kan een aanvraagformulier indienen om één of meerdere fietsstalplaatsen te huren. Zij krijgen een vergunning voor de periode van één jaar en dit is jaarlijks verlengbaar. Daarnaast wordt ook een wachtlijst aangelegd vanaf het moment dat alle plaatsen volzet zijn. Zo krijgt de stad ook een zicht op de vraag en kan, indien nodig, het aanbod uitbreiden.