Project fietskaravaan #klimaatswitch #VANRSL

3 juli 2018

In het kader van de Klimaatswitch #VANRSL werkten dit jaar drie Roeselaarse basisscholen aan een meer klimaatvriendelijke school. Aan de hand van een co-creatief leertraject werden bij de leerlingen ideeën verzameld, waarvan er één in de loop van het schooljaar zou worden uitgevoerd. Het project ‘de fietskaravaan’ leverde 23 nieuwe fietsen op voor de scholen.

Co-creatie(f) met de leerlingen

MPI Sterrebos, BS De Plataan en de Spanjeschool gingen dit schooljaar samen met hun leerlingen op zoek naar mogelijkheden om hun CO2 uitstoot te verminderen. Hun oplossingen gingen van recyclagemachines en CO2-drones tot sigarettenschieters en robots. De leerlingen van de trekkersklas maakten prototypes van hun ideeën onder begeleiding van makerslab Ingegno en Artevelde hogeschool.

De fietskaravaan

‘De fietskaravaan’ werd door een jury unaniem verkozen als winnaar van een 5.000 euro prijzenbedrag. Het traject achter de fietskaravaan was een zoektocht naar een milieuvriendelijk vervoersmiddel voor schooluitstappen, een vervoersmiddel dat toelaat om in groep veilig verplaatsingen te maken. De fietskaravaan is een combinatie van kindermountainbikes, stadsfietsen voor kinderen, driewielers, kinderfietskarren, tandems & fietsonderhoudsmateriaal. Elke school kiest uit de beschikbare opties welke fietsen zij wenst aan te schaffen. Zo heeft iedere school een fietskaravaan op maat die rekening houdt met de noden van de school.

De fietskarvaan biedt zo een oplossing aan een aantal uitdagingen die er momenteel voor zorgen dat men met de bus op uitstap gaat. Tandems, driewielers of een fietskar laten kinderen met motorische en/of fysieke beperkingen toe om mee te gaan op uitstap en aan het verkeer te wennen. Daarnaast zijn er op school vaak niet genoeg fietsen ter beschikking voor kinderen die naar school worden gebracht of geen fiets hebben. Deze kinderen missen hierdoor de nodige vaardigheid om zich in het verkeer te begeven. De fietskar kan ook gebruikt worden door de leerkracht om extra lesmateriaal mee te nemen.

Fietsateliers

De fietskaravaan is een mooi voorbeeld van een brede samenwerking tussen de stad, scholen en het bredere scholennetwerk. De scholen nemen zelf de verantwoordelijkheid voor een fietsatelier, een idee dat perfect past binnen het STEM actieplan. Hiervoor gaan de scholen op zoek naar enthousiaste opa’s, oma’s, studenten,.. om samen met hen aan de fietsen te werken. De eerste test van deze nieuwe stalen rossen gebeurt dan ook onder begeleiding van de mannen en vrouwen van Eco-Velo die de kinderen hun eerste band leren stoppen.