Reizende tentoonstelling project Helden & Schurken

14 Januari 2020

Van 23 tot en met 26 januari loopt een uitgebreide tentoonstelling met stripverhalen gemaakt door leerlingen van het basisonderwijs binnen het project Helden en Schurken. De tentoonstelling in Galerie Alfons Blomme is vrij toegankelijk en reist nadien nog naar Izegem en Hooglede en komt tot slot terug naar Roeselare naar ARhus.

Project Helden en Schurken

Kinderen uit het basisonderwijs zijn zeer vatbaar voor interpretaties, ideeën en meningen van buitenaf, zowel offline als online. Met het project Helden en Schurken willen we kinderen een basis geven om een eigen mening te vormen over maatschappelijke thema’s zoals haatspraak en extremisme.

Vanuit de vaststelling dat het extremistisch discours heel luid klinkt en dat andere stemmen te weinig worden gehoord, zet het project Helden en Schurken in op een alternatief verhaal. Stad Roeselare, stad Izegem, gemeente Hooglede en politiezone RIHO sloegen de handen in elkaar om een aanbod uit te werken dat gerealiseerd werd met Vlaamse projectsubsidies.

Er werd een lessenpakket ontwikkeld door en voor leerkrachten van de derde graad basisonderwijs met interessante methodieken om verschillende thema’s zoals extremisme, stereotypering, media en verhalen bespreekbaar te maken in de klas. Verder brengen de leerlingen hun tekentalent naar boven en maken ze onder begeleiding van professionele (strip)tekenaars een strip dat een alternatief geluid biedt aan extremisme.

Tentoonstelling Helden en Schurken

De werkgroep pakt uit met een expo in Galerie Alfons Blomme die het volledige traject van het project weerspiegelt: van de zoektocht naar partners, tot het ontwikkelen van een lessenpakket, tot de uitgewerkte strips als eindresultaat. Aan de hand van video- en beeldmateriaal krijgt de bezoeker een inkijk in dit creatieve project.

De tentoonstelling loopt van donderdag 23 tot en met zondag 26 januari telkens van 9 u. tot 18 u. en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Daarna wordt een selectie van de tentoonstelling te zien in:

  • Infopunt Trimard, Marktplaats 24, Hooglede, van 27 januari tot en met 17 februari.
  • Bib Izegem, Grote Markt 20, Izegem, van 19 februari tot en met 8 maart.
  • Kenniscentrum ARhus, De Munt 8, Roeselare, van 9 tot 20 maart.
  • helden en schurken
helden en schurken
x
Kan ik je helpen?