Roeselare en Dogbo vieren hun 10-jarige samenwerking

2 maart 2021

Op 26 november 2010 ondertekenden Roeselare en Dogbo een overeenkomst om met elkaar samen te werken in het kader van het Noord-Zuidbeleid. Wat begon als een ongekende sprong in het duister is nu uitgegroeid tot een sterke vriendschapsband tussen beide steden. 6555 km van elkaar verwijderd maar meer dan ooit verbonden. 

Dogbo en Roeselare werken als gelijkwaardige partners van bestuur tot bestuur en wisselen daarbij kennis en ervaringen uit over verschillende thema’s. Dit gaat van de organisatie van de markt over de geboorteaktes tot de aanpak van de afvalproblematiek. Wat beide steden met elkaar verbindt is dat ze streven naar een optimale dienstverlening voor hun burgers.

De eerste resultaten werden geboekt op het vlak van geboorteregistratie. Van 40 % registratie tot 100 % aangifte van de geboortes in Benin is een topprestatie. Op vandaag krijgt elk kind dat geboren wordt in  Dogbo een identiteit en kan het rechten opbouwen. Dogbo en Roeselare wonnen met hun aanpak voor dit project in 2018 een Europese prijs.

Een tweede belangrijk project wil de lokale economie versterken, en meer bepaald de organisatie van de grote wekelijkse markt in Dogbo. Een betere infrastructuur, toegenomen voedselveiligheid, een sterkere aanpak van de afvalproblematiek zijn hier de resultaten die we samen geboekt hebben.

Gaandeweg zijn er de laatste jaren ook andere vormen van samenwerking gegroeid tussen het middenveld, scholen en gezondheidszorg. Zo hebben sinds 2019 drie Roeselaarse basisscholen een vriendschapsband met 3 scholen in Dogbo: De Plataan, De Octopus en Spanjeschool – De Tassche. Sinds 2016 is er ook een vzw D.O.G.B.O.- Dogbo die enkele sociale projecten in Dogbo ondersteunt dankzij ondermeer middelen van de Provincie West-Vlaanderen.

Om die 10 jaar vriendschap en samenwerking te vieren willen we de Roeselarenaar nog meer laten kennismaken met onze partnerstad in het Zuiden. Aan de hand van zes informatietotems die verspreid staan over de stad kan je vanaf 2 maart kennis maken met diversiteit in de samenwerking tussen Dogbo en Roeselare. We belichten daarbij 6 centrale thema’s waarrond beide steden samenwerken. Je ontdekt welke ‘vriendschappen’ er gegroeid zijn en kan de sfeer proeven van de partnerstad.

Tot 30 april prijken de totems op volgende locaties:

  • De Grote Markt
  • De Botermarkt
  • De Munt
  • Het Stationsplein
  • Centrale hal AZ Delta campus Roeselare
  • 2de verdieping ARhus

Wie meer wil weten over de samenwerking tussen beide steden, vindt heel wat informatie op  www.dogbo.roeselare.be

  • totem op Stationsplein
Toon vergrote weergave in een popup (totem op Stationsplein)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?