Roeselare is 'r voor jou tijdens deze hitte

Een verzengende hitte heeft Vlaanderen al enkele weken in de greep. Ondanks dat de eerste regendruppels reeds gevallen zijn, is dit voorlopig nog niet voldoende. Daarom neemt het stadsbestuur van Roeselare bijkomende maatregelen om het welzijn van haar inwoners te kunnen blijven garanderen. Dit in opvolging van de besluiten die door de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, en Vlaams minister Joke Schauvliege  werden genomen.

Wat te doen bij een hittegolf en ozonpieken?

Warme dagen met tropische temperaturen zijn niet ongevaarlijk. Daarom schreef de stad actief zorginstellingen en verzorgers aan met een aantal specifiek te nemen maatregelen naar kwetsbare doelgroepen, zoals senioren en baby’s, toe.  

Daarnaast geeft de stad via haar diverse infokanalen tips mee naar iedere inwoner van Roeselare. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Pas jouw voeding aan en eet voedsel dat veel water bevat;
  • Drink voldoende water met minerale zouten en vermijd alcohol en gesuikerde dranken;
  • Let erop dat kinderen voldoende water drinken en bescherm hen tegen de zon (hoedje T-shirt en zonnecrème);
  • Blijf binnen, vooral bij ozonpieken;
  • Hou ramen, gordijnen, zonnewering en rolluiken overdag dicht en verlucht ’s nachts wanneer de temperatuur gedaald is;
  • Blijf in de schaduw en zoek koele plaatsen op;
  • Verricht zware inspanningen bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds na 20 uur;
  • Laat nooit een persoon of dier achter in een stilstaand voertuig;
  • Draag lichte kledij (met een lichte kleur) om de verdamping op de huid te vertragen;
  • Wees alert wanneer je wil barbecueën. De aanhoudende droogte en hitte verhogen het brandgevaar.

Roeselare volgt de situatie nauwgezet op

Het stadsbestuur heeft een Droogtecel opgericht die de situatie voortdurend zal monitoren. Zo kan de stad kort op de bal spelen bij veranderende situaties en de besluiten die de gouverneur van West-Vlaanderen heeft uitgevaardigd, opvolgen.

Zo is er sinds 19 juni een captatieverbod voor beregening vanuit waterlopen voor recreatieve doeleinden. Op 21 juni, werd er een captatieverbod voor beregening vanuit onbevaarbare waterlopen in het Leiebekken uitgevaardigd. Bovendien nam de Vlaamse overheid het besluit om het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet te verbieden voor het afspuiten van voertuigen (tenzij dit binnen het kader van de normale activiteiten van een onderneming valt), het (bij)vullen van vijvers, zwembaden en fonteinen, het reinigen van straten, stoepen, riolen, enzovoorts, alsook het besproeien van velden, grasperken en tuinen, daken en gevels.

De stad heeft daarom besloten om verder water te besparen en enkel water uit eigen voorraad en/of uit toegelaten captatiepunten te benutten. Via rantsoenering zal dit water voor slechts enkele strategische locaties, zoals invalswegen, stadscentrum en de centra van de deelgemeentes, aangesproken worden. Enkel een tachtigtal bomen die recent werden aangeplant in de Westlaan worden slechts in het hoogstnodige water voorzien, aangezien dit om een duurzame investering gaat, in tegenstelling tot de aanplanting van eenjarigen op niet strategische plaatsen. Hierdoor wordt ongeveer de helft van de locaties waar eenjarigen werden aangeplant, voorlopig niet meer voorzien van watergift.

Daarnaast wil de stad ook aandacht vragen voor de dieren. Let erop dat je jouw huisdier niet achterlaat in de auto en wanneer jouw huisdier je toch vergezelt, zorg dan voor voldoende afkoeling.

Nu de batjes in aantocht zijn en het centrum van Roeselare zich opmaakt om heel wat bezoekers te ontvangen, doet de stad ook een oproep naar de horeca-uitbaters. De trouwe viervoeters die de bezoekers zullen vergezellen, hebben namelijk nood aan verkoeling en water. Daarom kan de horeca in de nodige verfrissing voor de huisdieren voorzien.

Heb je nog vragen of wens je meer informatie?

Marc Vanwalleghem, Schepen van Waterhuishouding, 0474447505

Filiep Bouckenooghe, Schepen van Groenontwikkeling, Welzijn en Wonen, 0499 20 92 11

Lees meer artikels over: