Roeselare is stomavriendelijke stad

6 Februari 2020

Kom op tegen Kanker en StomaVlaanderen sloegen de handen in elkaar en verstuurden naar elke provincie en lokaal bestuur van Vlaanderen een oproep om meer aandacht te hebben voor stomapatiënten en de toiletten stomavriendelijker te maken.

In België zijn er een 12.000 stomadragers. Deze groep patiënten kent in het dagelijkse leven een aantal praktische problemen. Problemen die vaak met een kleine aanpassing of een klein beetje begrip, vlot aangepakt kunnen worden. Zo stelden de mannelijke stomapatiënten de vraag of er vuilbalkjes kunnen geplaatst worden in de individuele (heren)toiletten.

Vandaag moeten ze nog al te vaak met hun opvangmateriaal terecht in het publiek toegankelijke gedeelte van de toiletten om hun opvangmateriaal in te deponeren. Dit is vrij confronterend voor de patiënt en wordt door sommige andere gebruikers van de toiletten als vies aanzien.
Aangezien vuilbakjes de norm zijn in vrouwentoiletten is het geen overbodige luxe om deze in de herentoiletten te voorzien.

Ook stad Roeselare ging in op de vraag en voorzag de voorbije periode in 31 toiletten op 19 locaties vuilbakjes. Je vindt ze onder andere in de herentoiletten van het stadhuis, het Welzijnshuis, de stedelijke sportinfrastructuur, heel wat vrijetijdslocaties zoals KOERS, Expo Roeselare, OCAR, Trax, Ter Posterie en de gebouwen van STAP en SASK. De vuilbakjes worden aangeduid door middel van een sticker op de deur van het herentoilet.

Meer info: stomavlaanderen.be              

Lees meer artikels over:

  • Stomavriendelijke stad
Stomavriendelijke stad
x
Kan ik je helpen?