Sluitstuk van Accent business - toegangspoort tot Roeselare

12 november 2019

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 12 november 2019 de omgevings-vergunningsaanvraag goed voor de bouw van een nieuwe kantoortoren en aanpalend parkeergebouw aan het nieuwe A3-knooppunt te Roeselare. Het gebouw van 13 verdiepingen zal dé toegang vormen voor het Accent Business Park en een oriëntatiepunt worden voor de ruime omgeving.

Deze aanvraag vormt het sluitstuk voor de ontwikkeling van Accent Business Park. Na de oprichting van beide gebouwen zal het park, wat de oppervlakte betreft, zijn finale staat bereikt hebben. Er komen met andere woorden geen gebouwen meer bij in andere zones van het ABP.

Het gebouw met een hoogte van om en bij de 57 meter kan, dat gezien kan worden als de Roeselaarse broer van de Skyline-toren in Izegem en zal bestaan uit 14.500 m2 kantoorruimte. Daarnaast bevat het zowel een ondergrondse parking als een aanpalend parkeergebouw van 3 verdiepingen, met in totaal ruimte voor 461 wagens. Zo wordt volledig voldaan aan de parkeerbehoefte van het park.

Het ontwerp komt tegemoet aan de nood aan extra kantooroppervlakte, maar verhoogt ook de algemene kwaliteit van het park. De inplanting is daarvoor cruciaal: met een echte toegang tot het park én de afbakening van een aangenaam centraal plein. Het groene binnenplein moet een levendige en open ontmoetingsplaats worden met verschillende zitgelegenheden. In de plantvlakken komen siergrassen, vaste planten en bloembollen om het jaar rond bloei te hebben. Ook het parkeergebouw krijgt een duidelijke groene toets.

Architectuur en beeldkwaliteit

De toren wordt opgebouwd met verschillende gestapelde volumes waartussen zich niveaus bevinden met terrassen rondom. De volumes variëren in hoogte, maar ook in breedte en diepte zit een verschil. Ieder bovenliggend volume is iets groter dan het onderliggende, wat samen met de huid met diagonalen zorgt voor een zeer opmerkelijke uitstraling. Het volumespel zorgt voor een subtiel evenwicht tussen statigheid en dynamiek. 

BREEAM Excellent-certificaat

Op vlak van duurzaamheid pakt het gebouw uit met een primeur: het wordt het allereerste kantoorgebouw in West-Vlaanderen met een BREEAM Excellent certificaat. BREEAM is een wereldwijd certificatiesysteem dat de duurzaamheid en minimale milieu-impact van gebouwen beoordeelt.

Mobiliteit

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om ook de mobiliteit op het park zelf te optimaliseren. Nu wordt nog alle verkeer in een grote lus rond de gebouwen geleid. Bedoeling is om straks de bezoekers rechtstreeks naar het parkeergebouw te leiden en de werknemers naar de ondergrondse parking. Centraal op het binnenplein wordt ook een nieuwe bushalte voorzien.

  • kantoortoren ABP
kantoortoren ABP
x
Kan ik je helpen?