Stad Roeselare kiest voor slimme vuilnisbakken: start proefproject september 2018

11 september 2018

 

In 2017 werd door stad Roeselare beslist om te experimenten met compacterende  straatvuilnisbakken. Daarom werd in het eerste kwartaal van 2018 een aanbestedingsprocedure voor de aankoop van meerdere compacterende vuilnisbakken opgestart.

We beginnen met een proefproject waarbij twee deelnemende firma’s elk een type compacterende vuilnisbakken plaatsen, respectievelijk op de Grote Markt en op de Munt. Hiermee wil stad Roeselare nagaan of de technische eigenschappen van de vuilnisbalken voldoen aan de verwachtingen. Het op een eenvoudige en optimale manier kunnen ledigen van de vuilnisbakken en het gebruiksgemak zijn hierin cruciaal. 

Later is het de bedoeling om de slimme vuilnisbakken op locaties met veel zitgelegenheden te plaatsen. Op dergelijke plaatsen is er meestal veel verpakkingsafval van voeding die ter plaatse geconsumeerd wordt.

De slimme vuilnisbakken kunnen veel meer afval aan dan de ‘gewone straatvuilnisbakken’ doordat ze het afval samendrukken. Hierdoor zijn er minder ledigingen nodig en is de kans groter dat bij drukke zomerse weersomstandigheden de vuilnisbakken niet overvol geraken.

De vuilnisbakken worden slim genoemd omdat gegevens zoals onder meer de vullingsgraad geregistreerd worden. Als de vuilnisbak voor een bepaald percentage gevuld is, wordt een signaal verstuurd dat het tijd is om hem te ledigen. Het is ook mogelijk om de vuilnisbakken vanop afstand te sluiten als dit bij bepaalde gelegenheden nodig zou blijken.

Als het proefproject met de vuilnisbakken een succes blijkt te zijn, is de kans heel groot dat er dit jaar nog heel wat meer slimme vuilnisbakken geplaatst worden om afval te deponeren.

Gebruikers die iets kwijt willen over deze vuilnisbakken; andere suggesties hebben rond de afvalaanpak in Roeselare, kunnen via www.net.roeselare.be een vraag of bericht achterlaten.