Strijd tegen corona gaat oltegoare verder

23 juli 2020

Geen verlofperiode voor het coronavirus. In het ganse land is er een heropflakkering van het aantal besmette personen waarneembaar. De cijfers van het aantal besmettingen in Roeselare worden reeds sinds vorige week nauwkeurig gemonitored door de veiligheidscel van de Stad.

Reeds sinds vorige week organiseerde de Stad uit voorzorg opnieuw dagelijks overleg met o.a. de veiligheidsdiensten, hulpdiensten en medische sector om de situatie preventief te monitoren. Ook de stedelijke Task Force die halfweg maart in het leven was geroepen, komt opnieuw op regelmatige basis samen. Op die manier waren we voorbereid om maatregelen te nemen waarvoor de Veiligheidsraad nu groen licht gaf. Vandaag beslisten we ook met de burgemeesters van de Midwest-gemeenten een regionaal Covid-19-team op te richten.

Extra federale maatregelen

De Nationale Veiligheidsraad nam vandaag een aantal beslissingen. Er komen op dit moment geen nieuwe versoepelingen. Méér nog, een aantal aanvullende maatregelen zijn genomen en worden vanaf zaterdag 25 juli as. verplicht in het ganse land. We sommen ze nog even op:

 • Het sluitingsuur voor nachtwinkels wordt vervroegd naar 22 u.
 • Als je een horecazaak bezoekt, zal je je contactgegevens moeten achterlaten om contactopsporing te vergemakkelijken.
 • De contactbubbels van maximaal 15 personen per week blijven behouden.

Extra lokale maatregelen

Lokale besturen krijgen de mogelijkheid om bij een plaatselijke uitbraak in de gemeente of een lokale heropflakkering, bijkomende maatregelen te nemen. Dit dient steeds te gebeuren in overleg met de gouverneur en de federale overheid.

Deze maatregelen blijven van kracht in Roeselare

 • De dienstverlening in het Stadhuis blijft, zoals reeds sinds het begin van de Coronaperiode, enkel op afspraak. Er is geïnvesteerd in plexibeglazing waarachter de medewerkers zitten, er zijn maatregelen om de social distance te kunnen garanderen, er zijn ontsmettingsunits beschikbaar en mondmaskers zijn vanaf 25 juli as. verplicht.
 • Het verplichte mondmasker op de wekelijkse dinsdagmarkt, dat de Stad eerder invoerde, blijft vanzelfsprekend behouden. 
  Morgen vrijdag bepaalt de Stedelijke Veiligheidscel op welke andere plaatsen in het openbaar domein, zoals de winkelstraten, een mondmasker wordt verplicht.
 • In het stadscentrum blijven de eenrichtingslooplijnen absoluut van kracht, met sterkere controle.
   

In de winkelstraten staan reeds sinds half mei, toen de winkels open mochten, op verschillende plaatsen ontsmettingsunits en hygiënecontainers en er werd de afgelopen maanden al heel wat signalisatie geplaatst om mensen aan te sporen om zich aan de social distance te houden. Dit blijft zo en we vragen aan alle shoppers #VANRSL om de richtlijnen nauwgezet op te volgen.

Bijkomende preventieve maatregelen in Roeselare

Een aantal maatregelen worden alvast bijkomend preventief genomen in Roeselare:

 • Er komen extra controles door de politiediensten op het naleven van de verplichtingen in de horecazaken en op de terrassen.
  Indien de regels overtreden worden, kan er worden besloten tot een tijdelijke sluiting. Horeca uitbaters en winkelaars kunnen nog steeds bij de stadsdiensten het nodige communicatiemateriaal zoals affiches en stickers bekomen.
 • Camping Oltegoare van 20 juli t.e.m. 23 augustus op de schoolterreinen MSKA in de Groenestraat, wordt voorlopig on hold geplaatst. Nieuwe inschrijvingen kunnen dus niet meer, bestaande ingeschrevenen worden verwittigd dat hun overnachting niet kan doorgaan.
 • De geplande kermissen in Rumbeke en Beveren zullen niet doorgaan.
 • Eerder nam de Stad reeds de beslissing dat bepaalde grotere evenementen deze zomer niet kunnen doorgaan. De organisatoren van kleinere geplande evenementen deze zomer worden ingelicht over de nieuwe maatregelen, waarbij elk evenement de volgende dagen door de Veiligheidscel gescreend wordt of het evenement al dan niet kan doorgaan.
 • De solden van de vzw Centrum&Shopping begin augustus zal niet doorgaan als ‘braderie’ of evenement. In het soldenweekend wordt extra crowd control, telling en toegangscontrole verricht in de centrumstraten, waarbij op drukke winkelwandelroutes mondmaskers zullen worden verplicht.

Volg a.u.b. strikt de regels

Tot slot benadrukken we nog eens de gouden regels, die iedereen uit het hoofd moet kennen én strikt naleven:

 • Was vaak je handen met water en zeep.
 • Geef geen hand of kus.
 • Hoest of nies in je elleboog.
 • Let extra op bij kwetsbare mensen die gevoelig zijn voor het virus, zoals mensen ouder dan 65 jaar, mensen met problemen met hart, longen of nieren, ….
 • Houd altijd 1,5 m afstand.
 • Draag een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen
 • Spreek af met maximum 15 verschillende personen per week.
   

Zorg voor jezelf en elkaar!

 

Alle actuele informatie is te vinden op www.roeselare.be/corona.

 • Veilig shoppen in RSL
Toon vergrote weergave in een popup (Veilig shoppen in RSL)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?