Succesvolle proefopstelling noodpomp Babilliebeek

Vorige week werd op de Babilliebeek, ter hoogte van de automatische ruiminstallatie aan het kanaal Roeselare-Leie, een zware noodpomp opgesteld en terug gedemonteerd als oefening. Het ging om een proefopstelling zodat bij dreigende wateroverlast, men niet voor verrassingen komt te staan. Dankzij de inzet van dergelijke pompen, kunnen de gevolgen van zware neerslag ingeperkt worden.

Tijdens de proefopstelling van deze waterpomp ging men na of er onderdelen te kort waren, of er voldoende ruimte was voor de pomp, enzovoorts. Een pomp kan tot 2.200.000 liter water per uur verpompen van de beek naar het kanaal. Dit komt neer op zo’n 600 liter per seconde!

Dit is een heuse vooruitgang. De laatste keer dat de civiele bescherming pompen inzette ter hoogte van de Babilliebeek en het kanaal, kon dergelijke pomp slechts 700.000 liter per uur verpompen. Driemaal minder dan de prestaties van deze nieuwe noodpomp.

Bovendien werken deze zware noodpompen autonoom dankzij een all-in-one opstelling. Dit wil zeggen dat de pomp niet afhankelijk is van een elektriciteit en aansluitingen. De pomp is zo opgesteld dat het een brandstoftank van 300 liter, een 125.000 Watt dieselmotor en een pompunit bevat en dus startklaar is. Met een vuildoorlaat van 150 mm is het risico op uitvallen door verstopping zo goed als nihil. Dit imposant geheel weegt zo’n zes ton.

De Stad hoopt natuurlijk dat we deze pompen niet snel hoeven in te zetten, maar wanneer de nood toch hoog blijkt te zijn, kunnen ze de gevolgen van zware neerslag helpen inperken.

Heb je nog vragen of wens je meer informatie? Neem dan gerust contact op de dienst Water op het nummer 051 26 97 87 of projectenod [at] roeselare.be.